SS-Untersturmführer Gösta Borg

Dagens datum 14 augusti: Den 14 augusti 1915 föddes Gösta Borg. Han var aktiv nationalsocialist och anmälde sig som frivillig till två krig.

Gösta-borgGösta Borg föddes den 14 augusti 1915. Han blev under 1930-talet aktiv i de svenska nationalsocialistiska organisationerna som fanns. I slutet på 1935 blev Borg stamanställd vid Svea Livgarde i Stockholm. Han genomgick där underofficersutbildningar i vilka han fick mycket goda betyg.

När det finska vinterkriget bröt ut den 30 november 1939 sattes en svensk frivilligkår upp. Gösta Borg anmälde sig snart till frivilligkåren och han fick till en början tjänst som trupputbildare. Under vårvintern 1940 förflyttades frivilligkåren till norra Finland och deltog i hårda strider vid Märkäjärvi. Gösta Borg tilldelades en finsk tapperhetsmedalj för sina insatser i Finland.

När Operation Barbarossa inleddes i juni 1941 tog sig Gösta Borg över gränsen till Norge. På plats i Norge anmälde han sig som frivillig till Waffen-SS. Efter en kort utbildning placerades Borg tillsammans med andra nordbor i den nyuppsatta SS-Division Wiking. Denna första session i Waffen-SS blev inte speciellt långvarig då Borg begärde avsked redan i oktober 1941 och återvände hem till Sverige.

Väl hemma i Sverige började Gösta Borg en utbildning till officersaspirant vid Karlberg. Han klarade utbildningen galant och fick högsta betyg, och var delad kursetta i klassen. Efter ett mediedrev där media ansåg att en nationalsocialist inte skulle få utbilda sig till officer ställde den svenska armén hårda krav på Gösta Borg. Armén ställde krav på att Borg skulle avhålla sig från politisk verksamhet, annars skulle han inte få utbilda sig till officer, Gösta Borg vägrade godta kraven och tog avsked från den svenska armén.

I september 1943 tog han sig återigen in i Norge för att söka sig till Waffen-SS. Vid ankomsten till Tyskland skickades Gösta Borg till Waffen-SS officersskola i Bad Tölz. Tillsammans med andra nordiska frivilliga genomgick Borg en förkortad officersutbildning, för de frivilliga som var utbildade officerare i sina hemländer.

Under utbildningens gång kom instruktörerna fram till att Gösta Borg på grund av sitt skarpa intellekt lämpade sig mer som krigskorrespondent än som truppofficer i frontlinjen. I april 1944 var Gösta Borg klar med utbildningen vid Bad Tölz. Han placerades som SS-Untersturmführer i SS-Standarte Kurt Eggers.

Gösta Borg tillsammans med andra svenska officerare i Waffen-SS

Gösta Borg tillsammans med andra svenska officerare i Waffen-SS

SS-Standarte Kurt Eggers var Waffen-SS egna krigskorrespondenter. Förbandet hade skapats i januari 1940 och fick senare sin titel från Kurt Eggers, en krigskorrespondent som stupade under strider i Ryssland. De många berömda bilderna som finns på Waffen-SS-soldater i strid kommer med största sannolikhet från Kurt Eggers fotografer.

Förutom arbete som krigskorrespondent vid fronten tjänstgjorde Gösta Borg även vid Köningsbergsradion. Den 6 maj 1945 begärde Gösta Borg avsked från Waffen-SS.

Efter kriget författade Gösta Borg boken ”Det röda massanfallet”. Boken avhandlar den sovjetiska slagfältstaktiken som Borg själv hade upplevt den vid de hårda striderna under 1944 och 1945. Boken kom att uppskattas i militära kretsar, och Gösta Borg föreläste om sina krigsupplevelser vid olika militärförband och länsstyrelser.

Gösta Borg avled den 29 december 2000.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-08-14.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

35 Kommentarer till "SS-Untersturmführer Gösta Borg"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

Gösta Borg närvarande!

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Det har funnits svenskar med råg i ryggen och goda Nordiska gener, som Gösta Borg, ytterligare en förfader som stred för friheten på den goda sidan. Han stred för oss som är barnbarnen av vårt folk.

Det verkar faktiskt finnas en och annan god svensk kvar.
Man stöter på hjältarnas ättlingar allt oftare. Alla dessa börjar tala ur sitt Nordiska hjärta, mot lögnen och för den eviga sanningen som alltid kommer från Norden.

Fler och fler lämnar det judiska röda tankefängelset för var dag som går…..

robin
Gäst
Nybörjare
robin

Det står Pehrsson på skylten där bak :D

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Inga Judar o Araber på det fotot.

Olle
Gäst
Nybörjare
Olle
I oktober 1941 återvänder nazisoldaterna Gösta Borg och hans vän Ragnar Linnér, som efter kriget grundade Sveriges Socionomers Riksförbund, hem till Sverige efter tre månader på östfronten. En av tjänstemännen skriver ner uppgifter som Gösta Borg lämnar om de tyska trupperna. Han avslöjar att mördarförband dödar tiotusentals judiska män, kvinnor och barn om dagen. Diplomaten som Borg talar med plitar ner utan att röja några känslor: ”I besatta områden erhöllo s.k. »SS Sonderkommandos« beredvilligt av befolkningen uppgift om vilka som voro judar, varefter de senare omedelbart arkebuserades, även kvinnor och barn. Vid ett tillfälle stod att läsa i en fronttidning,… Läs mer »
Alter Ego
Gäst
Nybörjare
Alter Ego

Det här handlar om Gösta Borg och inte judarnas masslakter av kvinnor och barn i Palestina.

Pelle
Gäst
Nybörjare
Pelle

Ja, har den nazistbesatte, Levande historia-propagandisten och historieförfalskaren Bosse Schön sagt det, så måste det vara sant.

Här är hela hans inlägg: https://sv-se.facebook.com/bosse.schon.3/posts/208581315958753

Lite om hans fadäser:

https://www.nordfront.se/journalist-diktar-upp-hett-scoop.smr

https://www.realisten.se/2014/05/28/bosse-schon-forstatter-skapa-sin-historieforfalskning/

”Bosse Schön är annars mest känd som ”historikern” som både intervjuvade Harald ”Treblinka” Sundin i TV4 samt släppte boken om svenskarna i SS utan att bifoga en källförteckning. Säger en del om hur seriös mannen är.”

http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=21&t=1787

Leg
Gäst
Nybörjare
Leg
”Bosse Schön är annars mest känd som ”historikern” som både intervjuvade Harald ”Treblinka” Sundin i TV4 samt släppte boken om svenskarna i SS utan att bifoga en källförteckning. Säger en del om hur seriös mannen är.” Håller med. Schöns journalistik har ifrågasatts av tunga forskare som Lars Gyllenhaal och lennart Westberg i tex boken ”Svenska i krig 1914-1945”. Som ung såg jag såklart de TV-program som sändes och som Pelle i det ovanstående refererar till. Jag har aldrig kommenterat något tidigare på denna sida, för jag är inte så uppdaterad, men det här har jag efter åtminstone 20-30 år viss… Läs mer »
BALANSERADE personer...
Gäst
Nybörjare
BALANSERADE personer...

…som DU, vänligen stanna kvar i Nordfronts kommentarsfält och ge deras (alltför i affekt & hatiska agressiva barn/ungdomar/alko-gamlingar…) olika läsare lite klokare, visare, råd i all välmening.

/FRIHET & FRED.

dew
Gäst
Nybörjare
dew

”Svenskar i krig 1914-1945” haha ja den står i min bokhylla den med!

j2
Gäst
Nybörjare
j2

Har du någon annan källa än Bosse Schön? Finns orginalanteckningar någonstans?

Hanna
Gäst
Nybörjare
Hanna

Självklart inte, det är så kallade judiska bevis med kabbalistiska ‘tolkningsfakta’ och då drar det i väg och blir 6 miljoner.

j2
Gäst
Nybörjare
j2
Judar var extremt överrepresenterade i USSRs stadsapparat, särskilt inom chekan. När tyskarna invaderade lär det ha varit vitalt att oskadliggöra den bolschevikiska maktapparaten. Att under hårt krig och med en mängd antisovjetisk propaganda i ryggen och med medvetenhet om bolschevikernas alla brott göra detta genom summariska avrättningar är inte otroligt. Att ha speciella enheter vars uppgift det är att genomföra det här är inte heller otroligt. Bara genom att avrätta bolscheviker kommer det att se ut som att de avrättade judar på grund av överrepresentationen. Men beroende på lokalbornas nivå av antisemitism och beroende på vilka som utgjorde manskap och… Läs mer »
Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund
Bästa Olle! Måste fråga, är inte alla lika värda i ett religions utövande? Är någon mera värda än de andra i religionen? I de tre största världsreligionerna ser fördelningen av olika folk ut så här: Kristendom: Vita, röda, gula och svarta. Islam: Vita, röda, gula och svarta. Judendom: Vita, röda, gula och svarta. Varför är de som utövar judendom mer värda än de folken i de två övriga religionerna? Om Du hänvisar till Bibeln bör Du veta att det sk. Guds förbund som fanns i GT att judendomen var ett Guds herrefolk upphörde i och med Jesu ankomst. För mig… Läs mer »
Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund
Hennix
Gäst
Nybörjare

Vilken hjälte! Värt att notera är att så många nationalsocialister hade intelligens över det vanliga.

legionæren af 27 juni 1942
Gäst
Nybörjare
legionæren af 27 juni 1942

En sand helt, som kæmpede for Europæernes frihed.

SS
Gäst
Nybörjare
SS

A Carl Bildt Enterprise Relationship Map

comment image

Mot etniskt självmord
Gäst
Nybörjare
Mot etniskt självmord

Ot:

När kommer den här på svenska?

http://youtu.be/aq7NEBFYpsY

Axel K
Gäst
Nybörjare
Axel K

Hjälte! Hell Gösta Borg!!

Pellets
Gäst
Nybörjare
Pellets

Mycket intressant artikel. Men den översta bilden är inte på Borg då det är en Obersturmführer (Löjtnant) och Borg blev som högst Untersturmführer (Fänrik). Korrekt bild finns på http://1.bp.blogspot.com/-2qM7OgL-fpE/UBvwhjAZk0I/AAAAAAAAmtU/dEIo0fFIkeY/s400/SS-Untersturmf%25C3%25BChrer%2BG%25C3%25B6sta%2BBorg%2B%25281915%2B%25E2%2580%2593%2B2000%2529%2Bfrom%2BStockholm%252C%2BSweden.jpg

Andre man från vänster är Hans-Caspar Kreuger med sin klassiska Wehrmachtörn i mössan och inte den reglementsenliga SS-Örnen. Samma skärmmössa kan han ses bära på
http://4.bp.blogspot.com/-ceMlA9SNcrs/T3K-VJV3IgI/AAAAAAAAibk/Keb3Ol8UFbw/s400/Hans-Caspar%2BKr%25C3%25BCger.jpg

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Som tidigare sagts så är det inte Gösta på den övre fotot.

På den nedre fotot står gruppen framför Hans-Gösta Pehrssons stuga. Gösta står längst till vänster.

Jag är släkt med Gösta och känner mig stolt över att ha en sådan man i mina anor.

På denna webbsida finns intressant material att lösa om Gösta med flera.

http://www.tidsresan.se/WW.html

Vägra låta Sverige bli världens sopstation!

Jochen Peiper
Gäst
Nybörjare
Jochen Peiper

Fina reportage.
Mer sånt.
En lång artikelserie om Gösta Pehrsson vore guld. Den karln verkar vara en nutida Döbeln. En krigarsjäl till 100%.

ölpatriot
Gäst
Nybörjare
ölpatriot

Bilden är inte på Gösta Borg

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Min morfar, som var en bra människa och övertyg kommunist sedan ungdomen, var god vän med Gösta Borg från 30-talet fram till sin egen död på 90-talet. Vad jag vet respekterade de varandras politiska övertygelse – ett intressant, och enligt min mening, icke oväsentligt faktum som både nationalister och kosmopoliter kanske skulle kunna lära sig något av.

lika värde
Gäst
Nybörjare
lika värde

Tacka vet jag SSU sturmführer. https://sv.wikipedia.org/wiki/Philip_Botström

Roger
Gäst
Nybörjare
Roger

På gruppbildning syns också Hans-Gösta Pehrsson som blev den högst dekorerade svensk i kriget. Och nådde högst grad, ss-haupsturmfuhrer. Och som också omnämns i historikern Anthony Beevors verk ”slutstriden om Berlin”, där hans mannar sted intill slutet.
Men på denna sida har han ej fått något erkännande

Svensson
Gäst
Nybörjare
Svensson

Jag gissar att bilden föreställer Obersturmführer Hans-Casper Kreuger, inte Gösta Borg. Båda tillhörde Waffen-SS, regementet Kurt Eggers.

Gammeldansk
Gäst
Nybörjare
Gammeldansk

Hans-Gösta Pehrsson var min släkting. Hela släkten skäms över att han va en ”nazist”. Men jag är stolt! Han tog med sig sina medaljer hem efter kriget. Har frågat vart dem är, men tror det är så illa att dem är slängda efter att hans fru dog för några år sen.

Synd bara att jag ”vaknade” efter hans fru gått bort. Hade viljat höra lite historier. Hon sa iaf att ww2 bara va massa propaganda. Fick höra att ”hon är lite knäpp förstår du” Nu fattar jag att det är dem som är ”hjärntvättade” och knäppa.

Hell seger

Lars Blomdahl
Gäst
Nybörjare
Lars Blomdahl

Hitler schabblade bort halva Europa till Stalin.

Lingonet
Gäst
Nybörjare
Lingonet

Schabblade?
Styrkeförhållandet i manskap och tanks var cirka 100 mot 1 i kommunisternas favör.
Övriga europa och usa schabblade däremot bort sig själva med.

Gammeldansk
Gäst
Nybörjare
Gammeldansk

Jag kan bjuda på en liten anekdot från när Hans-Gösta låg nånstans på öst fronten. Var många år sen jag fick den berättat för mig, så tar bara från minnet. Men dem låg där ute i skogen och krigade mot kommunisterna, båda sidor svalt i princip. Så dem tog ett eld uppe håll när det kom en gris (vildsvin antar jag) som en av sidorna sköt och fick äta. Gösta och hans kompani plocka den om jag minns rätt.

Jimmy. Waffen ss
Gäst
Nybörjare
Jimmy. Waffen ss

Heil hitler

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Var det Gösta Borg som vid avskedet från Svenska armen yttrade : ”Tack, jag behöver inte gifta mig i Svensk militäruniform – jag har en frack” ?

Stefan A
Gäst
Nybörjare
Stefan A

88

wpDiscuz