SS-Obergruppenführer Gottlob Berger

Dagens datum 16 juli: Denna dag 1896 föddes Gottlob Berger, tysk Waffen-SS-general och värvningsansvarig för icke-tyska frivilliga i Waffen-SS.

gottlob-berger2

Gottlob Berger föddes i Gerstetten, Württemberg i sydvästra Tyskland den 16 juli 1896. Han var son till en sågverkschef och tog lärarutbildning i Nuertingen under åren 1910 till 1914, där han blev gymnastiklärare. När första världskriget bröt ut, anmälde han sig som frivillig för militärtjänst och skickades till västfronten. Han sårades tre gånger, särskilt allvarligt under den första striden av Ypres i oktober 1914. Efter att ha kämpat tappert i de hårda striderna tilldelades Berger med Järnkorset av första klassen och befordrades till löjtnant i januari 1919.

gottlob-bergerEfter kriget återupptog han arbetet som lärare, men hade svårt att anpassa sig till det civila livet. Under åren 1919-1921 var Berger verksam i en frikår som var aktiv i Weimarrepubliken under de turbulenta åren efter första världskriget. Så småningom inträdde han också i Sturmabteilung (SA). Under åren 1920-1921 deltog han även i en hög grad av utbildade lärare inom gymnastik i Tübingen, parallellt med sin paramilitära aktiviteter. År 1921 gifte han sig och fick fyra barn.

I november 1922 gick han med i NSDAP och våren 1923  grundade han en lokal grupp bestående av SA-män i sin hemstad Gerstetten. Efter ölkällarkuppen, och förbudet mot NSDAP, återgick Berger till det civila livet och arbetade som lärare under åren 1928-1933 i en grundskola i Wankheim inte långt från Tübingen.

När förbudet av partiet lyftes återställde han gruppen i Gerstetten i mars 1929. Från 29 juli 1932 ledde han en delmängd av SA i den regionala delen Württemberg. Samma år utsågs han till Oberführer.

Efter långa knivarnas natt, den 30 juni 1934, gick Berger med i SS. Hans första uppdrag inom SS var att ansvara för fysträningen i SS-Oberabschnitt Südwest. Han steg i graderna och blev tack vare sin organisatoriska talang utsedd till chef för SS-Hauptamt, SS:s centrala myndighet, av Heinrich Himmler år 1940.

SS-Hauptamt administrerade också kontoret Germanische Leitstelle i flera länder. De stod för att samordna rekryteringar av icke-tyska frivilliga i Waffen-SS. Berger blev därmed SS värvningsansvarig och författade för detta ändamål skriften Med svärdet och vaggan (Mit Schwert und Wiege). Det är möjligt att det var Berger som först kom med idén om utländska frivilliga till Waffen-SS. Berger var en av Himmlers mest betrodda män och enligt egen utsago var en av SS-ledarnas så kallade ”tolv apostlar”.

Heinrich Himmler (hukandes) och Gottlob Berger (närmast i bild) samtalar med två sårade soldater ur SS-Panzer-Division Wiking.

Heinrich Himmler (hukandes) och Gottlob Berger (närmast i bild) samtalar med två sårade soldater ur SS-Panzer-Division Wiking.

Mot slutet av andra världskriget samarbetade han med Alfred Rosenberg, som 1941 hade utsetts till nationell sekreterare. Därtill ledde Berger organiserandet av paramilitära miliser i Polen. Efter att Tyskland satt in åtta tyska divisioner under ledning av Berger bekämpade man partisanerna i det Slovakiska upproret i slutet av år 1944. Den 1 oktober samma år blev han chef för administrationen av Tysklands krigsfångar.

Gottlob Berger under Ministerieprosessen i Nürnberg 1949.

Gottlob Berger under Ministerieprosessen i Nürnberg 1949.

Efter kriget ställdes Berger och tjugo andra före detta tjänstemän vid olika ministerier och departement inför rätta vid den så kallade Ministerierättegången i Nürnberg. Domstolsförhandlingarna varade från den 6 januari till den 18 november 1948 och domarna avkunnades den 11 april 1949. Berger dömdes till 25 års fängelse för påstådda krigsförbrytelser. Strafftiden kom att reducerades till 10 års fängelse, men han frisläpptes tidigare. Efter sin frigivning från fängelset 1951, arbetade han på den nationella tidskriften Nation und Europa som grundades samma år.

Gottlob Berger avled den 5 januari 1975 i Stuttgart och begravdes i hemstaden Gerstetten.

Berger, som var en intelligent, kompetent och resonabel ledare, hade stort förtroende bland manskapet. När han begravdes den 11 januari 1975 närvarade före detta Waffen-SS-soldater från flera olika länder, däribland Sverige, Norge och Danmark.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

32 Kommentarer till "SS-Obergruppenführer Gottlob Berger"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Kontroversiell
Gäst
Nybörjare
Kontroversiell

Hur många utlänningar stred i SS då?
Hur många värvades?

Destroy Zionism
Gäst
Nybörjare

Waffen-SS bestod av 400 000 tyskar, 300 000 folktyskar (bosatta utomlands) och 300 000 andra européer. Är dock osäker på hur många av icke-europeisk härkomst som anslöt sig frivilligt. Skulle tro att det är några hundratusen i alla fall.

Här är en video på olika folk från alla världens hörn som frivilligt stred för Hitler:
http://youtu.be/nS5B8ZU5gFo

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

Skrev i våras en avhandling om waffen-ss.
Om jag inte har fel var waffen-ss totalt 950 000 man. 450 000-500 000 var utlänningar, resten tyskar och folktyskar.
De länder som sände mest frivilliga var Holland, Lettland och Ungern.
Många av de utländska trupperna blev först del av waffn-ss 1944. Då blev bland annat de indiska soldaterna överförda från tyska armén till waffen-ss. Soldater kom från i princip hela Europa samt från en del asiatiska länder. Någon enstaka japan och iranier ska ha varit med.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

stöd från alla kultiverade länder. utmärkt arbete.

es
Gäst
Nybörjare
es

Ukraina hade långt över 100.000 frivilliga i waffen ss galicia division

Peter H. Norrland
Gäst
Nybörjare

Snacka om driftig kille!
:-)
Bra och intressant skriven Dagens datum för övrigt!

SS
Gäst
Nybörjare
SS

Snart är det jul igen.

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Gottlob Berger åtnjöt stort förtroende även hos de allierade och han närvarade bl.a vid Himmlers berömda Posen-tal. Det tal som ”förintelsetroende” älskar att felöversätta och tolka som ett utrotningstal, vilket Berger förstås helt avfärdade efter kriget.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Det enda han sa var väl att han var osäker på om det var Himmlers röst?
Vad jag känner till så tror de flesta nynazister inte att talet är fejkat.

Ordet ausrotten i samband med att man talar om levande ting betyder döda.

Det finns en utförlig artikel här för den som är intresserad.

http://www.holocaust-history.org/himmler-poznan/ausrotten.shtml

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Gottlob Berger var närvarande i publiken vid Himmlers tal. Förutom Dr Wilhelm Staeglich så har även Carlos Wittlock Porter gjort en språklig analys av Himmlers Posen-tal. Nyckelordet är tyskans ”ausrotten” som Porter översatt till ”extirpate” på engelska och inte ”exterminate”. Han har gjort omfattande jämförelser med andra samtida tal och på länken nedan finns hela översättningen.

”Ausrotten” is also used figuratively by Hitler in his famous Berlin Sportpalast speech of February 1933: ”den Marxismus und seine Begleiterscheinungen aus Deutschland auszurotten” — ”to extirpate Marxism and its accompanying phenomena from Germany”.

http://www.cwporter.com/posen.htm

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan
”Gottlob Berger var närvarande i publiken vid Himmlers tal.” Det var inte det jag undrade. Var kan man läsa att Berger avfärdade talet som ett utrotningstal? Ausrotten betyder att döda när man refererar till levande ting. Det kan du se i de scannade bilder av tyska lexikon som fanns med i länken. Därför är ditt citat där man talar om en ideologi särskilt opassande. Det väldigt sällan använda engelska ordet ”Extirpate” (varför valde han just det för ett vanligt tyskt ord?) är en synonym till ”Exterminate” som betyder: ”to destroy completely, to pull up by the root, to cut out… Läs mer »
Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr
Att Gottlob Berger fanns i publiken och har förnekat att Posen-talet skulle ha handlat om ”judeutrotning” framgår bl.a av länken längst ned. Skulle Gottlob Berger ha sagt något annat så skulle det förövrigt ha funnits överallt på dina sionistiska propagandasidor. Delar av det här talet är dessutom tillskrivet i efterhand och framförallt är arkivarien Robert Wolfes medgivanden från 1993 intressanta. ”Ausrotten” behöver förövrigt INTE betyda utrotning och det är ett ord som förekommer i mängder av andra tal, bl.a från Hess och Hitler. Codoh forum har som vanligt en intressant diskussion kring detta tal. – members of the audience like… Läs mer »
Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Lägg av med att försöka få Ausrottung att mena något annat än att döda i de fall man pratar om levande ting.
Det ser jag t.o.m att dina förnekarkompisar i tråden inte förnekar.

Du får ändra taktik och påstå att hela talet är fejk istället.

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr
Snarare borde du nog byta taktik för i Himmlers Posen-tal kommer du aldrig att hitta bevis för någon ”Förintelse” ens om hela talet skulle vara korrekt, vilket jag visat är tveksamt eftersom Himmlers handskrivna anteckningar för talet skiljer sig. ”Ausrotten” är däremot ett uttryck som i tyskan både kan användas bokstavligen och symboliskt vilket C W Porter visade med mängder av exempel, t.ex i Spenglers verk. Spengler uses the verb ”vernichten” (to exterminate or destroy) many times, but the verb ”ausrotten” (to exterminate or destroy) occurs only 5 times, on pages 932, 1050, and 1066. On pp. 1050 and 1066… Läs mer »
Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Do fortsätter att ta upp exempel med icke levande ting.

Jag har ju redan förklarat för dig, när tyskar säger ”ausrotten” i samband med levande varelser, så betyder det döda, hänger du inte med?

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr
Kung Charles I av England var i högsta grad levande om du menar Spengler-exemplet. Men det finns massor av andra exempel på ”ausrotten”, ”ausgerottet” och ”ausrottung”. Från ”Mein Kampf” på tyska nedan. Judarna ”utrotar” sina fiender och i stycket längst ned har den tyskarna ”utrotats” i Ryssland. Således applicerat på levande men givetvis med en abstrakt innebörd. ”Er geht seinen Weg, den Weg des Einschleichens in die Völker und des inneren Aushöhlens derselben, und er kämpft mit seinen Waffen, mit Lüge und Verleumdung, Vergiftung und Zersetzung, den Kampf steigernd bis zur blutigen AUSROTTUNG der ihm verhaßten Gegner. ” ” Rußland… Läs mer »
Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

De som förfalskade Himmlers tal för att smutskasta nazisterna använde alltså ausrottung i den mening att det var harmlöst menat och hade en abstrakt betydelse. (Vilket inte är rimligt om man lyssnar till resten av talet.)

Tror du att talet är en förfalskning så får du ta tillbaka påståendet att Ausrottung inte betydde döda, eftersom de två teorierna totalt motsäger varandra.

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr
”Ausrotten” betyder ju bl.a fysisk utrotning så ifall man ska förfalska något är det ju ett lämpligt ord att använda, men som jag visat betyder det fler saker. Himmlers Posen-tal är ju idessutom inte det enda tal som ”holohoaxare” åberopar med hänvisning till ordet ”ausrotten” utan vi har ju också Hitlers tal, därför är ordet intressant att analysera i sina sammanhang. Fast hela den här historien om Himmlers tal är full av hål eftersom sammanhanget inte stämmer med någon ”utrotningskampanj”. Att det existerar ett handskrivet manuskript som inte överensstämmer med det påstådda talet är tämligen förödande för trovärdigheten. Nej, av… Läs mer »
Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Utrota judarna som man utrotar bakterier. Döda det här folket som försöker döda oss.

I Tysk-engelska lexikon översätts ausrotten när det appliceras till levande ting till ”to exterminate”

Hela talet är på tre timmar och finns tillgängligt i ett arkiv. Lyssnar man på hela talet så ska det inte finnas något tvivel om att det är samma person som talar. Jag har själv hört en annan del av talet, det låter inte som någon annan röst.

Ännu ett exempel på hur nynazister försöker förvränga historien till sin egen politiska fördel.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Han fortsätter ju med att säga

”…we had the duty to our people to do it, to kill this people who wanted to kill us.”

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

Berger verkar ha varit den typ av ledare som åtminstone jag värdesätter högt. Trots hög befattning så känner man att han fanns kvar på marken nere hos folket, soldaterna. En annan favorit under den här tiden är Sepp Dietrich.

https://www.nordfront.se/josef-sepp-dietrich.smr

Stolt och Stark
Gäst
Nybörjare
Stolt och Stark

Ju mer jag läser dagens datum om diverse flygaress, Ubåtskaptener, strateger osv ju mer ödmjuk blir jag i tanken på vårat vackra rike och dess kulturhistoria osv. Man blir som Tysk stolt i hjärtat och än mer ÖVERTYGAD om en ny storhetstid för den vita rasen. Kalla INTE detta för utopi för utopier uppnås sällan. Kalla det hellre vetskap om att våra drömmar skall besannas och vetskapen om att uppoffringar vi gjorde var för våra förfäders skull men framför allt för våra vita efterlevandes skull.

Burre
Gäst
Nybörjare
Burre

Gottlob Berger gjorde bra ifrån sig vid fronten under första världskriget. Under det andra var hans roll en annan och då sysslade han främst med rekrytering till Waffen-SS samt andra viktiga organisatoriska frågor. Den med tiden alltmer komplicerade rekryteringen till Waffen-SS skötte Berger på ett lysande sätt. Bilden visar honom som SS-Obergruppenführer (= general). Kommendör av Finlands vita ros.

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Intressant d.d(som så många gånger förr). Verkar ha varit en bra man.

Förnekarkompis
Gäst
Nybörjare
Förnekarkompis
Johan skrev till Angantyr: ”Vad jag känner till så tror de flesta nynazister inte att talet är fejkat.” ”Lägg av med att försöka få Ausrottung att mena något annat än att döda i de fall man pratar om levande ting. Det ser jag t.o.m att dina förnekarkompisar i tråden inte förnekar.” Till Johan: Det kan ju vara så att vi förnekarkompisar inte uttalar oss inte för att vi inte håller med utan för att vi anser att Angantyr klarar debatten mot dig alldeles utmärkt på egen hand. Du har naturligtvis också fel i att ”de flesta nynazister” inte anser att… Läs mer »
Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Dessutom hänvisade till jag till tråden på CODOH.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

”Men tänk på att det du vill tro, och därför inbillar dig, inte alltid är sant”

Detta gäller inte er?

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Nej, eftersom bevisbördan ligger på den som hävdar ett brott och då bevis saknas för det brott ni ”Förintelsetroende” för fram så måste ni tro för att kunna påstå att det har hänt.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Det finns alltså massvis med bevis, både tekniska bevis och vittnesmål. Men eftersom holohoax-teorin passar som handen i handsken för er ideologi så väljer ni att blunda för dem och komma fram med dåligt uppbyggda bortförklaringar.

Det är så ni jobbar.

Johan
Gäst
Nybörjare
Johan

Ni hävdar ju också att ett brott har ägt rum – förtal.

Då kan ni försöka bevisa hur ”1900-talets största lögn” skapades. Hur planeringen gick till, vilka som ingick i teamet, efterlämningar från allt pappersarbete, osv.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Såg mångkulturellt och trevligt ut, youtube länken som ”Destroy Zionism” bifogade

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Tyskar har en benägenhet att använda ”Över ord” utan att mena det konkret. Särskild i krig och motstånds situationer. ( Återger några ord min vid min förfrågan om skillnad mellan Tyskar och Svenskar från min svenske morfar: Tyskan ångar ofta vad han har sagt – Svensken vad han inte har sagt.)

wpDiscuz