SS återerövrar Charkov

Dagens datum 14 mars: 1943 återtog tyska styrkor staden Charkov i östra Ukraina efter hårda strider.

Den 2 februari kapitulerade den tyska 6:e armén i Stalingrad. Det var ett stort nederlag för tyskarna och räknas allmänt som en vändpunkt i andra världskriget. Efter Stalingrad inledde Röda armén flera stora offensiver i södra Ryssland och tvingade de hårt ansträngda och i antal underlägsna tyska styrkorna till reträtt. Den sovjetiska planen var att inringa och förinta stora delar av tyska armégrupp syd och center. Den 16 februari erövrade Röda armén den ukrainska staden Charkov.

Fältmarskalk Erich von Manstein som förde befäl över Armégrupp syd insåg att de tyska styrkorna skulle vara tvungna att gå till motanfall för att försöka återta initiativet, i annat fall hotades hela östfronten. Även om tyskarna var kraftigt underlägsna i antal soldater och materiel var de fortfarande överlägsna taktiskt och i rörlig krigföring. Kunde tyskarna bara återta initiativet var de kapabla att besegra en mycket starkare motståndare.

Den 17 februari besökte Hitler Mansteins högkvarter. Under mötet gav Hitler Manstein fria händer. När Hitler flög därifrån befann sig annalkande ryska pansarstyrkor bara tre mil från flygplatsen.

Hitler besöker Mansteins högvarter i Zaporizjzja, Ukraina. Sovjetiska pansarstyrkor är bara tre mil bort.

Mansteins plan var att skära av och förinta de ryska pansarspetsarna, återerövra Charkov och sedan skära av utbuktningen vid Kursk och förinta de sovjetiska förband som inringats. För detta ändamål lyckades man skrapa ihop alla tillgängliga pansarförband och fick även ett viktigt tillskott i tre utvilade SS-pansardivisioner som nyligen transporterats från Frankrike. Sammanlagt förfogade Manstein över en styrka bestående av 4:e pansararmén (48:e pansarkåren och 1:a SS-pansarkåren) samt 1:a pansararmén (40:e pansarkåren och 57:e pansarkåren). Den totala styrkan utgjorde ca 70 000 man. Mot denna tyska styrka stod över 300 000 soldater i Röda armén.

Mansteins motoffensiv inleddes den 20 februari. Ryssarna blev tagna med överraskning då de hade trott att tyskarna skulle fortsätta retirera. I början av mars hade tyskarna förstört mer än 600 sovjetiska stridsvagnar och dödat 23 000 sovjetsoldater.

Artikeln publicerades urpsurngligen 2013-03-14.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Norsk
Gäst
Nybörjare
Norsk

6 stjerner til Nordfront. Dette var meget, meget bra lesing.

Revolt
Gäst
Nybörjare
Revolt

Hjältar är ordet som poppar upp. Hyperintelligenta hjältar.

Nilsson
Gäst
Nybörjare
Nilsson

Vet inte om det var så intelligent, vi vet ju hur det slutade..

Kettil
Gäst
Nybörjare
Kettil

@Nilsson

Ja precis, vi vet hur det slutade. Det slutade med att de Allierade attackerade den Tyska civilbefolkningen i ett sällan skådat slag. USA gjorde i princip samma sak i Vietnamkriget med hämningslösa bombningar och attacker riktade direkt mot civilbefolkningen.

Bombningarna av Dresden i februari 1945 som enbart drabbade civila och för att inte nämna kärnvapenattackerna mot Hiroshima och Nagasaki där militära mål i princip också saknades.

Att använda slag under bältet och fuska det är ett typiskt signum för Zionismen och dess lakejer.
Fega svinpälsar!

Hell Norden!

David
Gäst
Nybörjare
David

Här måste jag opponera mig.

I krig finns inget som heter slag under bältet eller otillåtna medel.
Allt handlar om att vinna.

Angående Nilssons inlägg ovan så slutade inte kriget 1945, det håller på fortfarande.

Daniel H
Gäst
Nybörjare
Daniel H

Kriget var i stort sett redan över när Dresden bombades. Samma sak med Hiroshima och Nagasaki. Det handlar här om hämnd.

David
Gäst
Nybörjare
David

:Daniel H
Ja andra världskriget var över, men inte kriget mot den ariska rasen.
Den överväldigande delen av nidningsdåden som utfördes av de allierade var del av en psykologisk krigföring mot oss Arier.
Kanske dom ville visa hur det går om man sätter sig upp mot judarna, statuera exempel.
Genom grov terror få befolkningen apatisk och foga sig.

Ska vi sitta här förtvivlade och böla som småflickor att dom ”fuskar” och är elaka eller ska vi ge dom sitt livs överraskning?

Ola med K-Pisten
Gäst
Nybörjare
Ola med K-Pisten

Ja du David…När har du tänkt dig att vi ska ge dem det? För snart är det försent.

David
Gäst
Nybörjare
David

Kettil du har helt rätt i att judarna beter sig förfärligt och gjorde det även vid tiden runt krigets slut.

Vi har däremot all anledning att känna hopp om seger eftersom vi arier är det bästa folket att anpassa sig efter nya förutsättningar.
Dom erfarenheter vi fick från kriget kommer att vara ovärderliga för oss, vi kommer att justera vår taktik medans vår fiende kommer att ha svårare att justera sin.

Andra världskriget kan ses som en stor framgång, det kan ses som det försöket där dom första flygpionererna fick ett plan till att lyfta för första gången men det kraschlandade.

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

Härlig läsning! Fina bilder också. Särskilt bilden med soldaterna som kommer gående mot kameramannen. Flera års strider har utvecklat dem till riktiga krigare. Riktiga fronsvin. Denna bild skulle kunna användas som kontrast till bilden på den svenska försvarsmakten som stolt viftar med regnbågsflaggor i pridetåget. Tack Nordfront för ni håller andningshålet öppet!

Mvh Revelj

RFB
Gäst
Nybörjare
RFB

Din lättledde stackare..

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

Hoppas inte på någon proffessorstitel grabben. Din kommentar tyder på att din kapacitet är högst begränsad. Fortsätt vänd kappan din åt det håll vinden blåser. Förr eller senare hamnar du i stormens öga hur du än gör.

RFB
Gäst
Nybörjare
RFB

Nu förstår jag inte hur du menar, vet du vad stormens öga betyder? Och i så fall hur menar du att man hamnar där oavsett?

Von Oben
Gäst
Nybörjare
Von Oben

Ja du kan då inte ha något i studieskuld iaf.
Stackare!

RFB
Gäst
Nybörjare
RFB

Å jo ”Von Oben”, sjätte terminen är jag inne på. Men jag läser ju också en kurs infiltrerad av judar och frimurare så det är klart att en politiskt korrekt figur som jag kan ”trilla igenom” en sådan utbildning utan att lyfta ett finger ;)

Sidji från Fidji
Gäst
Nybörjare
Sidji från Fidji

Nä, och när man är så PK som du själv säger dig vara, då är man inte lättledd? Ok, visst hörrö.

Gasse-Geir
Gäst
Nybörjare

Det gleder meg at dere kjører disse historiske artiklene. Jeg lærer nye ting. :)

Slipsen
Gäst
Nybörjare
Slipsen

Alltid intressant med historiska artiklar som sagt. Även om man gav sitt allt och tränade hårt i många år skulle man inte kunna mäta sig med dessa tyska soldater. Varken i fysisk eller mental styrka…

Revelj
Gäst
Nybörjare
Revelj

Det var en fantastisk kvalitet på pojkarna i ss. Men vi får göra så gott vi kan. Fortfarande finns det kvalitet kvar bland oss.

Mattias
Gäst
Nybörjare
Mattias

Den mäktigaste armen planeten någonsin skådat! Hell dem!

RFB
Gäst
Nybörjare
RFB

Nä det var de inte, de fick ganska ordentligt med smisk av Röda Armén tillslut.

argus
Gäst
Nybörjare
argus

Om man ser till förlustsiffrorna vad det röda armén som fick mest stryk.
För övrigt var de allierade en ohelig allians mellan liberaler och stalinister. Sen kom ju kalla kriget. Och sedan sprack Sovjetsystemet med en knall.

Rolf
Gäst
Nybörjare
Rolf
http://www.alternativmedia.net/nwo/dajjal/dollar.html Judarna styr USA och judarna styrde Sovjet, revolutionen 1917 finansierades och genomfördes av judar. Dom styr Sverige idag!! Dom styr EU! Där har du förklaringen till att stora mängder vapen skickades till Ryssland. Ändock är det min uppfattning att det var en stor tragedi att Ryssland och Tyskland hamnade i krig med varandra. Men till detta får judarna tillskrivas hela skulden. Liksom dem idag ligger bakom krigen på jorden. Du kanske vet att Sovjet planerat ett angrepp på Tyskland bara några dagar senare än operation barbarossa startade? Men tyskarna hann före… Dom borde ha skickats till Madagaskar . Det… Läs mer »
Kettil
Gäst
Nybörjare
Kettil

@Rolf

Därför att judarna är mänsklighetens svarta får. Ett gäng brottslingar som samtliga ska förpassas till Israel, avväpnas och låsas in. Vi kan ge dem all hjälp att fortsätta bygga murar runt hela sin sjuka stat och låsa in dem, beväpna alla människor utanför som vakter så att ingen kroknäsa försöker rymma.

Hell Norden!

wpDiscuz