Sri Lanka: Minst 15 döda när polis gjorde tillslag mot IS-terrorister

UTRIKES. När polis gjorde tillslag mot ett hus på Sir Lankas östkust utlöste tre IS-terrorister sina självmordsbälten. När röken lagt sig var femton personer döda, inklusive tre kvinnor och sex barn.

Skärmbild från en video där åtta srilankier svär trohet till IS och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi inför terrordåden på påskdagen.

Det var på påskdagen som 250 människor dödades och över 500 skadades i flera attacker mot kyrkor och hotell i Sri Lanka. Bakom attacken låg en muslimsk gruppering som svurit trohet till Islamiska staten (IS).

IS kom senare också att ta på sig attacken, vilket  – om det stämmer – gör den till en av de blodigaste terrordåd som terrororganisationen legat bakom.

Sedan dess har ett 60-tal personer gripits misstänkta för inblandning i terrorattackerna. Under gårdagen slog polisen också till mot en bombfabrik i staden Ampara Sainthamaruthu.

Fortfarande tror man dock att en stor del av de inblandade terroristerna kan gå fria, och man eftersöker 140 specifika individer med koppling till den IS-lojala gruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

Under dagen slog polis till mot ett hus på Sri Lankas östkust, där man misstänkte att flera terrorister residerade. Det uppstod snabbt eldstrid, som dock avslutades med att tre män i huset utlöste sina självmordsbälten.

Sammanlagt femton personer ska ha dött i eldstriderna och av explosionerna, varav tre kvinnor och sex barn.

Minst två misstänkta terrorister tros ha lyckats fly från platsen.

— En skadad flydde på motorcykel och ytterligare en misstänkt terrorist kan vara på flykt, säger generalmajor Aruna Jayasekera till CNN.

Källor:
Polis gjorde tillslag – misstänkta männen sprängde sig själva
Misstänkt bombfabrik hittad i Sri Lanka
Terrorattentaten i Sri Lanka – detta har hänt

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ethny Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ethny
Medlem

Någon som vet lite mer om Sri Lanka? Vad kan motivet vara? IS är skapta av Israel och USA tränar dem m.m. Israel ger dem vapen, raketgevär och tyngre vapen, även USA likaså. Israel matar, vårdar och hjälper terroristerna när de har varit / blivit skadade i Syrien t.ex. Vad kan intresset vara? Vad jag läst mig till så är det en socialistisk republik, någorlunda nationalistiskt? -rätta mig gärna om jag har fel. Lite allmänt bollande: Partiet ”Jathika Hela Urumaya” är ett nationalistiskt parti som styrs av buddhistmunkar. Enligt Wiki 2009 ville de göra lagförändring så det blir svårare att… Läs mer »

Ethny
Medlem

United National Party (flertalet partier i samarbete) där partiet ”Sri Lankas frihetsparti” ska vara nationalistiskt och socialdemokratiskt, men jag antar att de inte driver en nationalsocialistisk anda?

Aja, känns lite som att jag greppar efter halmstrån.