SR var för sakliga – fälls av granskningsnämnden

MEDIAHAVERI. Sveriges radio var för sakliga när de intervjuade Mikael Skillt från Svenskarnas parti om oroligheterna i Ukraina. Det anser Granskningsnämnden som nu fäller programmet Studio Ett.

Mikael Skillt reste för en tid sedan till Ukraina för att stödja revolutionen mot den då sittande regeringen i landet. Radioprogrammet Studio Ett valde därför att intervjua Skillt och låta honom ge sin version av situationen i landet.

Inför intervjun presenterades Skillt som ”nazist” och efter själva intervjun fick en ”expert” på nationalism bemöta det Skillt sagt i intervjun. Trots detta fäller nu Granskningsnämnden radioprogrammet för opartiskhet och menar att programledarna borde ha tagit tydligare avstånd från Skillts uttalanden och åsikter.

I sitt beslut skriver nämnden bland annat:

Enligt nämndens mening måste det i och för sig vara möjligt för programföretagen att intervjua personer som har radikala och antidemokratiska åsikter utan att det strider mot kravet på opartiskhet. Att programledarna eller reportern inte tydligare tog avstånd från NN:s uttalanden under eller i nära anslutning till intervjun innebär en klar brist i förhållande till bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft. Det förhållandet att programledarna, genom intervjun med docenten, satte NN:s uttalanden i en kontext där det klargjordes att NN tillhörde en grupp radikala högerextremister, uppvägde inte denna brist. Inslaget strider därför mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft.

På Ekots redaktionsblogg analyserar Eko-chefen Anne Lagercrantz Granskningsnämndens beslut:

Vi har under våren haft en intensiv diskussion om hur vi hanterat högerextrema och rasistiska åsikter i sändning. Vi kommer nu noga analysera GRN:s beslut och konkretisera vad det innebär i praktiken. I vår ambition att granska och skildra rasismen i Sverige och resten av världen, brast vi denna gång att tillräckligt tydligt ta avstånd från åsikterna. Vi beklagar det och har lärt oss mycket av diskussionen

Källa:
Studio Ett intervjuade nazist – fälls

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments