SR backar

SR backar efter Pär Öbergs anmälan. VD på Sveriges Radio, Mats Svegfors tycker dock inte att inslaget strider mot kraven på saklighet och opartiskhet. Vår tvist med SR fortsätter.

Radio Blekinge sände i slutet på förra året ett inslag som handlade om Svenska motståndsrörelsens etablering i Sölvesborg. Man intervjuade en medarbetare, Magnus Manhammar, på den anti-nationella stiftelsen Expo som i direktsändning fick beskriva Svenska motståndsrörelsen. Notera att man lät Expo beskriva en av sina politiska motståndare. Manhammar bredde på om att Svenska motståndsrörelsen var ”Landets farligaste terrorgrupp”. Han sa även att Säpo kunde styrka detta påstående. Motståndsrörelsens presstalesman Pär Öberg fann inslaget så magstarkt att det helt enkelt måste anmälas till granskningsnämnden för radio och tv. På frågan varför vi anmälde svarar han:
”–Grova lögner har en tendens att återanvändas i medievärlden och blir till slut ”sanningar” därför måste vi ibland sätta ned foten.”

Daniel Kjellander, som var den journalist som intervjuade Manhammar, kontaktade Säpo och fick där reda på att samarbetet mellan dem och Expo kanske inte var så omfattande som Manhammar hade påstått. Vidare fick han även reda på att Svenska motståndsrörelsen inte räknas som ”landets farligaste terrorister”. Daniel Kjellander förstod förmodligen att Manhammar inte var den expert han påstått sig vara. Detta gjorde att Radio Blekinge omgående ändrade rubriken på den artikel man publicerat på SR:s hemsida.

Artikeln som den såg ut före anmälan.

Artikeln som den ser ut efter anmälan.

Kjellander kontaktade även Motståndsrörelsen med erbjudandet om att komma med en kommentar som skulle sändas. Pär Öberg tackade ja med det lilla förbehållet att det skulle vara direktsänt då vårt förtroende för programmet minst sagt var i botten. Då återkom kanalchefen för radio Blekinge, Göran Eklund, med ett svar via mail:

Hej,
Daniel Kjellander hos oss har varit i kontakt med dig och erbjudit dig att bemöta det Expo sa i vårt program Nio till ett den 23 dec. Du har svarat att ni inte vill kommentera om det inte är direktsändning.

Vi går aldrig med på sådana krav. Det handlar om Sveriges Radios oberoende.

MVH

Göran Eklund
Kanalchef Sveriges Radio Blekinge

Märk väl hur tal om ”oberoende” kommer så fort Svenska motståndsrörelsen eventuellt skulle medverka i direktsändning. Att ocensurerat släppa in politiska extremister som Expo är dock tydligen inga problem.

Sveriges Radio har efter anmälan fått chansen att förklara sig till granskningsnämnden. Mats Svegfors, VD för Sveriges Radio, lämnade den 7 mars in ett yttrande till granskningsnämnden som han avslutar med följande ord:

Mot bakgrund av ovanstående kan Sveriges Radio inte finna att inslaget strider mot kraven på saklighet och opartiskhet.
Hela Sveriges Radios yttrande kan du läsa här:

Granskningsnämnden skickade yttrandet till Pär Öberg med förfrågan om han hade några kommentarer till yttrandet. Han valde att kommentera fyra olika argument som Mats Svegfors tog upp i sitt yttrande dessa var:
Expo som ”utomstående experter”
Säpos uttalande i programmet Adaktusson
Beskrivningen av oss på Säpo:s hemsida
Anknytning till mordet på Björn Söderberg

Hela Pär Öbergs kommentarer till SR:s yttrande kan du läsa här:

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments