Specialenheten i Norge: Demonstrationen var laglig och polisen agerade korrekt

NORGE. Motståndsrörelsens demonstration i Kristiansand var laglig och polisen uppträdde korrekt. Detta är slutsatsen som Specialenheten nu officiellt har kommit fram till och utredningen mot polisen har lagts ner.

Det var i kölvattnet av Nordiska motståndsrörelsens mycket lyckade demonstration i Kristiansand den 29 juli förra året som den folkfientliga gruppen Nye SOS Rasisme anmälde polisen för tjänstefel. Detta för att de menade att demonstrationen var ”olaglig” och borde ha stoppats av polisen.

Specialenheten meddelade nu under veckan att de inte kommer att inleda en utredning mot polisen då de anser att polisen agerade helt korrekt. Att demonstrationen var laglig, något som Motståndsrörelsen vid ett flertal gånger har sagt, blev också fastslaget under veckan.

— Orsaken till att vi inte startar en utredning är för att en offentlig demonstration på offentlig plats i huvudregel inte är ansökanspliktig i Norge, säger den juridiska rådgivaren Camilla Lie.

Mediastorm i kölvattnet av demonstrationen
Motståndsrörelsens demonstration skulle inledningsvis ha gått av stapeln i Fredrikstad men flyttades sedan till Kristiansand. Detta då polisen, som först hade godkänt demonstrationsansökan, senare avslog den av rädsla för ”våldsamma motdemonstranter”.

Polisen fick efter den vällyckade demonstrationen hård kritik i lögnmedia. Folkfientliga och yttrandefrihetshatande journalister, kulturpersonligheter, politiker och grupperingar menade att demonstrationen var ”olaglig” och att polisen borde ha stoppat den.

Ledaren för Motståndsrörelsen i Norge, Haakon Forwald, poängterade i flera artiklar att få demonstrera är en grundlagsskyddad rättighet och att det inte var någonting olagligt med Motståndsrörelsens demonstration. Forwalds konstaterande fick också stöd från flera erkända personer, bland andra av juristen John Christian Elden och yttrandefrihetsexperten Anine Kierulf och nu till slut av Specialenheten.

Se filmer från demonstrationen:

Ursprungligen publicerad på Frihetskamp.net.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Karl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Mycket lyckad demonstration – slutet gott allting gott.

Detta är ännu ett exempel på att tillstånd inte ska sökas för demonstrationer som inte riskerar att krocka med andra demonstrationer eller ställa till trafikproblem.

Att demonstrera är en grundlagsskyddad rättighet, än så länge, så det gäller att ta vara på möjligheterna.