Specialenheten i Norge: Demonstrationen var laglig och polisen agerade korrekt

NORGE. Motståndsrörelsens demonstration i Kristiansand var laglig och polisen uppträdde korrekt. Detta är slutsatsen som Specialenheten nu officiellt har kommit fram till och utredningen mot polisen har lagts ner.

Det var i kölvattnet av Nordiska motståndsrörelsens mycket lyckade demonstration i Kristiansand den 29 juli förra året som den folkfientliga gruppen Nye SOS Rasisme anmälde polisen för tjänstefel. Detta för att de menade att demonstrationen var ”olaglig” och borde ha stoppats av polisen.

Specialenheten meddelade nu under veckan att de inte kommer att inleda en utredning mot polisen då de anser att polisen agerade helt korrekt. Att demonstrationen var laglig, något som Motståndsrörelsen vid ett flertal gånger har sagt, blev också fastslaget under veckan.

— Orsaken till att vi inte startar en utredning är för att en offentlig demonstration på offentlig plats i huvudregel inte är ansökanspliktig i Norge, säger den juridiska rådgivaren Camilla Lie.

Mediastorm i kölvattnet av demonstrationen
Motståndsrörelsens demonstration skulle inledningsvis ha gått av stapeln i Fredrikstad men flyttades sedan till Kristiansand. Detta då polisen, som först hade godkänt demonstrationsansökan, senare avslog den av rädsla för ”våldsamma motdemonstranter”.

Polisen fick efter den vällyckade demonstrationen hård kritik i lögnmedia. Folkfientliga och yttrandefrihetshatande journalister, kulturpersonligheter, politiker och grupperingar menade att demonstrationen var ”olaglig” och att polisen borde ha stoppat den.

Ledaren för Motståndsrörelsen i Norge, Haakon Forwald, poängterade i flera artiklar att få demonstrera är en grundlagsskyddad rättighet och att det inte var någonting olagligt med Motståndsrörelsens demonstration. Forwalds konstaterande fick också stöd från flera erkända personer, bland andra av juristen John Christian Elden och yttrandefrihetsexperten Anine Kierulf och nu till slut av Specialenheten.

Se filmer från demonstrationen:

Ursprungligen publicerad på Frihetskamp.net.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments