Spänt läge i Irak – oljerika Kirkuk har tagits över av irakiska styrkor

MELLANÖSTERN. Ett ny militär konflikt verkar vara på väg att bryta ut i Irak, denna gång utan direkt inblandning av vare sig USA eller IS. Nu står i stället Iraks regering mot landets kurder.

Irakiska Kurdistan höll den 25 september en folkomröstning om självständighet från Irak, något som centralregeringen i Baghdad samt flera av Iraks grannländer starkt kritiserade. Bland annat menade Baghdad att omröstningen var grundlagsvidrig. Förutom de redan självstyrande kurdiska regionerna innefattade omröstningen även den etniskt blandade och oljerika staden Kirkuk som då kontrollerades av kurdiska styrkor efter att dessa år 2014 hunnit till staden före Islamiska staten.

Efter folkomröstningen vidtog Iraks regering flera åtgärder mot kurderna. Bland annat krävde de att de skulle överlämna kontrollen över oljan, något som inte skedde.

Men nu har alltså irakiska soldater tagit kontroll över Kirkuk. Trots att övertagandet enligt den irakiska regeringen skett utan strider kallar kurdiska Peshmerga övertagandet för ”en uppenbar krigsförklaring” som Irak kommer att få ”betala dyrt” för.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi motiverade återtagandet med att ”det är min konstitutionella plikt att arbeta för medborgarnas bästa och skydda vår nationella enighet som hotades av splittring som ett resultat av den kurdiska regionens omröstning”.

Det stora antalet kurdiska styrkor som höll den omstridda staden hade tidigare lovat att försvara den. Men enligt rapporter ska motståndet från Peshmerga-styrkorna ha varit svagt. Interna stridigheter bland kurderna har nu uppstått efter att det ryktats om att det största partiet i den kurdiska regionregeringen ska ha givit soldaterna order om att överge sina posteringar frivilligt.

Källor:
Baghdad: Iraqi forces in full control of Kirkuk
Kaotiskt när Irak tar kontroll över Kirkuk

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments