Spanien ska föra protokoll över alla som vägrar ta vaccin

ÖVERVAKNING. Spanien kommer att upprätta ett register över alla medborgare som vägrar ta vaccinet mot coronaviruset. Registret kommer sedan att delas med andra EU-länder, förklarar landets hälsominister. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

Spaniens hälsominister, Salvador Illa berättar att landet kommer att upprätta ett register över alla medborgare som vägrar att ta coronavaccinet. Registret kommer sedan att delas med andra EU-länder, men det kommer inte vara åtkomligt för allmänheten, försäkrar Illa.

Precis som Sverige håller man nu på att vaccinera större delen av befolkningen i landet. Spanien har under hösten drabbats hårt av viruset och efterföljande restriktioner. Hälsoministern anser att det enda sättet att gå tillbaka till ett normalläge är ”att vaccinera precis alla – ju fler desto bättre”.

Vaccineringen kommer inte att vara obligatorisk i Spanien, men om man avböjer att ta vaccinet kommer man alltså som nämnt att hamna i ett register.

Folk som erbjuds en behandling som de av någon anledning vägrar ta emot, kommer att noteras i registret. Så att det inte blir något fel i systemet. Så att vi inte missar att ge personer möjligheten att vaccinera sig”, förklarar Illa under en intervju med den spanska Tv-kanalen LaSexta.

Enligt den senaste opinionsundersökningen har antalet spanjorer som inte vill ta vaccinet dock krympt från 47 procent i november till 28 procent idag.

Spanien har just nu ett rikstäckande utegångsförbud som gäller mellan klockan 23:00 och 06:00. Utegångsförbudet kommer åtminstone att fortgå fram till början av maj. Undantag får endast göras för att arbeta, köpa medicin eller ta hand om sina barn.

Uppdatering/Rättelse:

I en tidigare version av denna nyhetsnotis stod det felaktigt att motståndet bland spanjorerna att ta covidvaccinet hade ökat från 28 procent till 47 procent och att utegångsförbudet i landet gällde från 06:00 till 23:00. Det korrekta är alltså motsatsen i båda fallet, såsom det står nu.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments