Somaliska ”flyktingar” skickar sina barn till hemlandet för att gå i skolan

MASSINVANDRING. Somaliska ungdomar är missnöjda med att deras föräldrar skickar dem tillbaka till hemlandet för att gå i skolan. ”En mardröm, det är som att vara i ett fängelse”, säger en flicka som lyckades rymma.

Somaliska ”flyktingar” som bor i Norge skickar sina barn tillbaka till hemlandet för att gå i skolan. NRK har pratat med några av eleverne, bland annat med en flicka, som är allt annat än nöjd med sitt studieuppehåll i Somalia.

— De säger till dina föräldrar att du ska lära dig matte, engelska, somaliska men det är bara nonsens. Du är i ett fängelse. Det enda vi hade var 40 minuters koranundervisning om dagen, påstår flickan.

Flickan, som för övrigt lyckades rymma från skolan i december förra året, beskriver uppehållet som en mardröm och förklarar att hon i flera månader fängslades med fotkedja. Fysiska straff ska också ha varit vanligt.

Rektorn vid koranskolan, Abdilisak Ali Mohamed, säger till NRK att de kedjar fast eleverna när de inte lyssnar. Att eleverna blir fysiskt bestraffade nekar han till.

Norska medier har tidigare rapporterat om hur arabiska och nordafrikanska så kallade flyktingar skickar sina barn tillbaka till hemlandet för att gå i skolan. Detta för att de fruktar för att deras barn ska bli ”för norska”.

Källa:
Somaliske «flyktninger» sender ungene til hjemlandet for å gå på skole

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments