Somalier i Sverige får för lite sol

BORLÄNGE. Vid Jakobsgårdarnas vårdcentral i Borlänge noterade man ohälsa bland Somaliska gravida kvinnor.

Gemensamt för dem var att de hade allvarlig brist på D-vitamin. Så många som 90 procent av gravida somaliska kvinnor i Borlänge uppvisar D-vitaminbrist. Studien har genomförts av Vårdcentral Jakobsgårdarna, Centrum för klinisk forskning i Dalarna och institutionen för Allmänmedicin och Preventivmedicin vid Uppsala universitet.

20131230_autism

Distriktsläkaren Paul Kalliokoski har lett studien och meddelar följande till SR-Dalarna:

— Jag märkte att det fanns en uttalad muskelsvaghet hos många patienter. Man kan se att det är ett speciellt sätt att gå, och patienterna har klagat på att de känt sig trötta.

D-vitamin får man bland annat från kosten men den främsta källan är solljus. Nordbor klarar trots mycket litet solljus att få tillräckligt med D-vitamin (i alla fall ingen farlig brist). Afrikaner har däremot ett mycket större behov av solljus. Om man därtill lägger att många just somaliska kvinnor går klädda i heltäckande kläder gör inte saken bättre.

Förekomsten av autism är fyra till fem gånger högre bland somaliska barn än bland svenska barn många menar att detta beror på just D-vitaminbrist hos mamman vid graviditeten. Bland Somalier kallar man autismen för ”svenska sjukan” då man på vissa håll har trott att det är någon sjukdom som florerar i vårt land.

Källor:
D-vitaminbrist mycket vanligt hos gravida somaliska kvinnor i Sverige
D-vitaminbrist vanligt bland gravida somaliska kvinnor

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments