Söderhamn: C tar makten efter 97 år av sossestyre – till S stora glädje

SÖDERHAMN. Efter 97 år av Socialdemokratiskt styre tar nu Alliansen via nyliberala Centerpartiet över Söderhamn. Att just Centerpartiet ökat gör Socialdemokraternas ledare glad.

Socialdemokraterna tvingas nu lämna över makten i Söderhamns kommun i Hälsingland. Detta efter att ha gjort sitt sämsta val någonsin. Socialdemokraterna har haft makten i kommunen i 97 år i sträck.

Men nu har väljarna tröttnat, och vill istället ha en nyliberal politik. Med lockelser som lägre löner, mer massinvandring och legaliserat knark har Centerpartiet blivit kommunvalets stora vinnare. Centerpartiet ökade nästan 8 procent och är nu näst största parti med ca 23 procent av väljarsympatierna.

Detta bäddar för ett Alliansstyre under ledning av Centerpartiet. Det tycker Socialdemokraternas ledare är roligt:

— Å ena sidan är jag besviken på att vi tappat 4 mandat, men å andra sidan är jag glad över att Centern växer med 5 och att inte de mandaten har gått till SD, säger Sven-Erik Lindestam (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Sverigedemokraterna ökade till omkring 20 procent av rösterna i riksdagsvalet och är där fortsatt näst största parti, men i kommunvalet stod man still på 15 procent.

Att Centerpartiet kunde få hela 23 procent av rösterna i kommunalvalet, fastän att man i riksdagsvalet fick mindre än 10 procent, beror på att partiet lokalt är mer av en intresseförening än ett politiskt parti. Detta innebär att människor går med i partiet för att få personliga fördelar, medan den extrema ideologin är ett sorts nödvändigt ont.

Socialdemokraterna å sin sida har lovat att stödja Alliansen så att inte Sverigedemokraterna får inflytande.

Mindre glada över valresultatet är vänsterextrema SVT, som rapporterar om Socialdemokraternas valförlust med rubriken: ”Söderhamnare om valresultatet: Jag är besviken och förbannad”.

Ursprungligen publicerad på Fjällsjö Nyheter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om