Socialdemokraternas tiggeriförslag ”panikstoppas”

VALÅR. Socialdemokraterna har tagit tillbaka det tidigare ”rasistiska” förslaget att lagstifta mot tiggeri. Under lång tid har partiet arbetat med ett eget lagförslag. På grund av slitningar inom partiet skjuts presentationen av lagförslaget på framtiden.

Socialdemokraterna är mitt inne i en djup kris, bara drygt tre månader innan valet. Opinionsstödet är historiskt lågt. Partiet har det sämsta utgångsläget någonsin inför en valrörelse.

Flera nyckelpersoner inom Socialdemokraterna har bestämt att man måste sätta större fokus på välfärdsfrågorna. Men de flesta av partiets så kallade gräsrötter vill ha en minskad invandring. Detta motarbetas av partiledningen. Konflikten har lett till slitningar inom partiet. Nu vidgas splittringen i problemet med invandringen till tiggeriet som bedrivs av främst zigenare som reser fritt inom EU. Sedan några år har Löfven antagit sina politiska motståndares krav att ”tiggeriet måste bort”, men att Socialdemokraterna noga måste tänka igenom hur detta kan göras på bästa sätt.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven avfärdar Moderaternas och Sverigedemokraternas modell för ett sådant förbud. Hans parti har istället funderat på att tiggeri ska tillåtas om tiggarna söker tillstånd hos myndigheterna. Detta kallas ”passiv pengainsamling”.

Men bråken inom partiet gör att förslaget skjuts på framtiden. Det lär enligt en socialdemokratisk uppgiftslämnare till medier bero på kritiken mot partiet för sitt alltför stora engagemang i migrationsfrågan.

— Det fanns ett förslag som stoppades och sköts upp på obestämd tid efter de starka reaktionerna på migrationsutspelet, säger den socialdemokratiske uppgiftslämnaren.

Enligt källor innehöll förslaget inget förbud mot problemet med tiggeri i sig, utan åtgärder för att det numera utbredda tiggeriet inte ska vara lika synligt i samhället. Kommuner skulle ges tillåtelse att själva bestämma om de ville införa lokala förbud på ”vissa platser”. Sådana platser är till exempel framför affärer och om anställda i butiker känner sig störda av tiggeriet.

Förslaget ska enligt uppgift vara utformat av tjänstemän i regeringskansliet och på flera inblandade departement, och sedan antagits av Socialdemokraterna som ett förslag från partiet. Problemet för partiet är att man vill skapa en tydlig konflikt mellan vänster- och högerblocken enligt gammal modell, för att tydligare profilera sig. Åtgärder mot tiggeriet ligger i linje med oppositionens önskemål och skulle minska signalerna om skillnader gentemot andra partier. Därför sparar partiet på förslaget om kommunernas frivilliga begränsning av tiggeri. Det är enligt en källa inte ens säkert att det kommer före valet.

Löfven själv har sagt att han är säker på att partiet kommer att rycka upp sig inför valet eftersom han har ”mycket, mycket starka kort” i välfärdsfrågor. Om dessa påstått mycket, mycket starka kort kommer att övertrumfa folkets och även Socialdemokraternas gräsrötters behov av åtgärder mot massinvandring och tiggeri får visa sig med tiden.

Källa:
Uppgifter: S tiggeriförslag panikstoppas

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
VeraKarlKarl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Stefan Löfvéns släktingar i Rumänien har uppenbarligen utövat hårt tryck mot honom och vädjat till hans heder som resande. Bod är ju trots allt tjockare än vatten och resande måste alltid hålla ihop mot gadje, ickeromer – annars blir man utstött ur gemenskapen.

Karl
Medlem

Varför ska vi ha kvar detta smutsiga avskräde? UT FÖR FAAAAAAAAAAAAAAAAAN!

Vera
Medlem

Det är som jag har skrivit förut så har Våra fattiga förr alltid haft sysselsättning även när de tiggde? Här i Vadstena knypplade de, andra stickade eller täljde och sålde sina enkla alster. Kommer i håg några tiggande ungrare som gjorde pappersblommor under 50 talet. Även de GJORDE NÅGOT