Socialdemokraterna vill införa ett tredje könsalternativ – snart en verklighet

INRIKES. Socialdemokraterna i Växjö vill införa ett tredje könsalternativ på bland annat blanketter. Detta eftersom man inte vill exkludera ”ickebinära” personer.

Homolobbyn har ett starkt fäste i samhället. Foto: Sarah Stierch (CC BY)

I Växjö vill Socialdemokraterna införa ett tredje könsalternativ på bland annat blanketter. Man menar att genom att införa ett tredje alternativ kan det underlätta och visa respekt för icke binära personer.

I motionen vill man att kommunen i Växjö ska börja använda sig av ett tredje könsalternativ i de framtida blanketter där kön ska anges. Även att försöka vara så könsneutral som möjligt. Socialdemokraterna tycker det är viktigare att anpassa sig och ändra på blanketter istället för att hjälpa personer som tar avstånd från sitt biologiska kön.

I Sverige är majoriteten av alla riksdagspartier positiva och eniga om att ta upp frågan om ett tredje könsalternativ. Det skulle bland annat kunna betyda införande av könsneutrala personnummer.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet är de partierna som är positiva till frågan. Moderaterna och Kristdemokraterna säger däremot nej, medan Sverigedemokraterna istället vill att en eventuell utredning ska undersöka om man istället bör avskaffa juridiskt kön till förmån för biologiskt kön.

I en artikel på SVT med rubriken ”Ickebinära Serny: Vår identitet osynliggörs” menar den ”ickebinära” Serny Lilja, aktiv inom RFSL, att det största hotet mot ickebinära är att identiteten inte är legitimerad.

— Vår identitet osynliggörs och att många säger att det här inte är på riktigt. Men för oss är det verkligt. Det här är en riktig identitet. Ett tredje juridiskt kön skulle för oss innebära att även staten säger att det här är på riktigt och vi kan luta oss mot det, säger Lilja.

Problemformulering grundar sig i att ickebinäras identitet inte anses vara legitim eller riktig, en identitet eller “kön” som inte är biologisk.

Källor:
Vill att ett tredje könsalternativ införs på blanketter
Ickebinära Serny: ”Vår identitet osynliggörs”
En majoritet i riksdagen vill utreda frågan om ett tredje juridiskt kön

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments