Snart olagligt att hjälpa tiggare i Norge

BROTTSBEKÄMPNING. Norge har sedan tidigare låtit enskilda kommuner reglera tiggeri-lagen själva. Nu kan det bli olagligt att tigga i hela Norge, även hjälp till så kallade tigare kommer att bli olagligt.

Zigenarna på bilden har inget med notisen att göra.

Zigenarna på bilden har inget med notisen att göra.

Den norska regeringen bestående av Høyre och Fremskrittspartiet har nu lagt fram ett lagförslag som, om det går igenom, kommer att göra det olagligt att tigga i hela landet. Påföljden för att tigga kommer att vara upp till ett års fängelse.

Även personer som hjälper så kallade tiggare, vilka oftast är zigenare, kommer att begå ett lagbrott. Enligt lagförslaget ska medhjälp till tiggeri kunna vara att till exempel betala reseavgifter, ordna med övernattningsmöjligheter eller liknande. Även det brottet kommer att hamna i samma straffskala som själva tiggeriet.

Tidigare har den indiska fredspristagaren, Kailash Satyarthi, varnat norrmän för att ge pengar till tiggare. Han menar att tiggeri är organiserad brottslighet.

Källa:
Att hjälpa tiggare kan bli kriminellt i Norge

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments