Den lilla staden Bex i Schweiz har på knappt två år förvandlats från en fridfull småstad till ett vålds- och knarkcentrum plågat av hög kriminalitet som en direkt följd av utomeuropeisk invandring. Ett reformförslag lades fram i december förra året som skulle försvåra för våldsverkarna att få uppehållstillstånd, men förslaget har mött skarp kritik från judiskt håll.

Bex är en liten stad med endast 4 500 invånare, alldeles för liten för att kunna klara av de stora problem som uppkommit de senaste två åren sedan en flyktingförläggning byggdes i staden.
Sedan flyktingförläggningen togs i bruk har det rapporterats åtskilliga brott begångna av invandrare riktade mot schweizare. Det senaste skedde i förra veckan då en invandrarpöbel på 20 personer slog sönder en hel bar som en vedergällningsaktion.
Upprinnelsen till förgörelsen av fastigheten var att en afrikansk invandrare, utan uppehållstillstånd och tidigare dömd för knarklangning, uppträtt stökigt på baren och blivit utkastad av en bartender. Invandrarens käke bröts i samband med händelsen och i ambulansen på väg till sjukhuset hittade ambulanspersonalen sex påsar kokain i mannens mun. 14 av de 20 personer som deltog i förstörelsen av byggnaden saknade uppehållstillstånd.

I december förra året lades det fram ett reformförslag av justitieminister Christoph Blocher som skulle kunna sätta stopp för liknande våldsdåd och knarkaffärer i staden och kanske även i övriga delar av Schweiz, men förslaget har kritiserats hårt av judiska lobbygrupper, journalister och politiker.
Det är den före detta judiska regeringsmedlemen Ruth Dreifuss som leder kampanjen för att förhindra flyktingreformen. Den 17 juni anordnade Dreifuss en demonstration mot förslaget i Bern där nästan elva tusen deltog, varav många judar och andra utomeuropeiska invandrare. Dreifuss kan även skryta med att vara ansvarig för den schweiziska motsvarigheten till lagen om hets mot folkgrupp, en lag avsedd för att stoppa all kritik mot såväl mångkulturen som det folk hon själv tillhör.
Förra månaden gick också Ralph Lewin, judisk kantonminister (delstatsminister) i Basel, ut som motståndare mot förslaget.

I Schweiz, precis som i Sverige, menar politikerna att problemen uppstått som en direkt följd av rasismen i landet och att det trots allt är schweizarnas eget fel att problemen finns.
Borgmästaren i staden, Michel Flückiger, har gått ut med liknande uttalanden, troligtvis för att stilla de judiska gruppernas oro om att stadens invånare håller på att tröttna på situationen. Samtidigt har Flückiger uttryckt missnöje över flyktingförläggningen och knarklangande invandrare, antagligen för att samtidigt hålla god relation till stadens invånare. På så vis kan borgmästaren försäkra sig om att bli omtyckt av såväl ortsbor som mäktiga kosmopoliter.


  • Publicerad:
    2006-07-05 00:00