Små hönshus gör ”comeback” i Finland

NORDEN. Efter Nordfront TV:s uppmärksammade reportage om hönshus har det visat sig att små hönshus i urbana miljöer är en stark trend i Finland.

Det är inte bara tuppar som kan tycka att det är trevligt med höns. I Finland skaffar allt fler egna hönsgårdar.

Att ha ett eget hönshus har under en längre tid blivit en allt vanligare trend ute på den finska landsbygden, men på bara några år har hönan på allvar gjort sitt intåg in i tätorterna. Från och med i år finns det hela 223 privata hönshus i den finska huvudstadsregionen och allt tyder på fortsatt tillväxt i privat hönshållning.

Dessa ”urbana” hönor lever dock inte mitt inne i storstaden, utan ägs främst av personer i villaområden strax utanför städernas mest centrala delar. Ute i villaområdena kan hönorna fritt vandra i trädgårdar och vara till glädje för sina ägare. En av dessa nya ”urbana” hönsägare är Fredrik Regårdh som in en intervju med finska YLE berättar om sina erfarenheter.

Hönsen är enligt Regårdh väldigt lätta att ha att göra med även i ett mer tätbebyggt område, detta då de till stora delar sköter sig själva. Förutom på vintern då hönorna och tuppen kräver mer uppmärksamhet så är de enligt Regårdh mycket autonoma.

— Jag öppnar dörren och så går dom ut i trädgården. När de börjar skymma går de in och sätter sig på pinnen igen, säger Regårdh

Enligt Regårdh kan hönorna gå fritt under största delen om året. Undantager är våren och framförallt mars och maj månad då flyttfåglarna drar in över landet och för med sig en del fågelvirus.

— Från första mars till sista maj måste de vara inne i den här buren. De får inte komma i kontakt med flyttfåglar eftersom de kan bära på fågelinfluensa.

Regårdh rekommenderar även att man som boende i tätort bör tala med grannarna innan ett eventuellt införskaffande av höns. Detta då framförallt tuppen kan föra en del väsen på morgonkvisten.

— Det kan bli problem med vissa grannar dom gillar inte att tuppar gal. Tuppar gal efter gryning några timmar framåt rätt intensivt, man bör diskutera med sin granne.

Är du också sugen på att skaffa höns? Se då Nordfront TV:s inslag där Niklas Norling berättar om sin hönsgård och ger tips och råd för hur man framgångsrikt hushåller med höns:

Källa:
Allt fler har höns i tätort – har hönan blivit vårt nya keldjur?

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Tobias LindbergVeraCarineAndreas-Db- Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
.db.
Medlem

Haha.
Vad bra! Självförsörjande på ”hens”.
Dessa landar snabbt på tallriken på morgonkvisten som frukost.
För att inte tala om alla ”ägg” dessa producerar! Gott gott.

:-)

Andreas
Medlem
Andreas

Hell höns. Och pilska tuppar. Nu ska jag koka ägg.

Carine
Medlem

..vad trevligt..och förutom att de ger oss miljö/djurvänliga ägg är den här typens av hens lätta att ha att göra med och har en hög mysfaktor..

Vera
Medlem

Förskräcklig är alla dessa hönsfarmar med tusentals djur som trängs. Vid sjukdomar dödas alla – det skulle lagligt begränsas med antalen på ALLA djur som hålls för livsmedelbranschen och därmed förhindra bl. annat detta kolossala masslaktande vid epedemifaror. Gårdarna förr begränsade inte sig på stordrift med ensidiga grödor och djur utan varierande inkomstmöjligheter . Om något slog fel p.g.av väder t. ex så fanns det oftast något som klarade torkan eller regnfloder. Nu tycks statliga eller EU bidrag på ett eller annat sätt med mycket pappersarbete ,irritation och godtycklighet från myndigheter bli en räddningsplanka. Vi kan börja med höns som… Läs mer »

Tobias Lindberg
Redaktör

Bra artikel! Roligt att höra att allt fler väljer att ha höns. Två synpunkter bara. Gällande att det står att man måste hålla höns inne, under tak eller att alla utfodring måste ske under tak under vissa perioder på grund av risk för smitta med fågelvirus. Så må det vara enligt lagen, men i verkligheten så är detta överdrivet. För höns inom storskalig produktion som lever alldeles för tätt inpå varandra och som får antibiotika i tid och otid så kan smittor helt klart vara en reell risk, men har man en liten flock med höns som får leva bra,… Läs mer »