I Slovakien har den romersk-katolska ärkebiskopen Jan Sokol lyckats framkalla ett ramaskri sedan han talat i positiva ordalag om landets styre och välgång under tiden för andra världskriget. Det är främst landets fåtaliga men, likt i flertalet vita nationer, starka judiska grupper som gjort sig hörda.

Det var på tisdagen som ärkebiskopen Jan Sokol under en intervju i slovakisk teve yttrade sina ”kontroversiella” åsikter om det auktoritära och pro-tyska Slovakien under Jozef Tisos tid i landet mellan åren 1943-45. Jozef Tiso blev 1938 ledare för det nationalistiska Slovakiska Folkpartiet, som med tyskt stöd styrde det fria Slovakien till Europas öde beseglades 1945.

– ”Jag högaktar president Tiso, för jag minns honom från min barndom. Vi var väldigt fattiga och under hans styre förbättrades förhållandena avsevärt. Det var en tid av välfärd”, berättade Jan Sokol under intervjun.

Med dessa ord lyckades Jan Sokol reta upp den judiska minoriteten i landet, som bestämt hävdar att detta skulle vara ett ”vilseledande uttalande”. Detta eftersom landets judiska grupper menar att brytandet från judenheten genom deportationer, till påstådda ”dödsläger” därtill, minsann alltid måste nämnas om man skall tala om Tisos styre. Inte minst när någon har fräckheten att faktiskt tala positivt om det.


  • Publicerad:
    2007-01-06 00:00