Slottet Wewelsburg

Dagens datum 31 mars: Denna dag år 1945 förstörs stora delar av slottet Wewelsburg av SS på order av Heinrich Himmler.

Borgen Wewelsburg byggdes i sin nuvarande form i början av 1600-talet av biskopen Theodor von Fürstenberg, men platsen vid den lilla byn Wewelsburg hade huserat olika fästningar och borgar ända sedan 800-talet.

wewelsburg

År 1934 skrev SS ledare Heinrich Himmler under ett hundraårigt hyreskontrakt för slottet. Efter detta byggdes slottet om och restaurerades. Planen var att slottet skulle bli en skola för ledare inom SS där de skulle utbildas i bland annat historia, mytologi, astronomi, konst och arkeologi.

Flertalet studierum byggdes tillsammans med kök, matsal och gästrum. Även vakthus och barracker byggdes på slottsgården.wewelsburg_plan21

Planerna om att göra Wewelsburg till SS-skola kom aldrig att realiseras utan istället fick Wewelsburg många andra funktioner och kom att bli ett kulturellt centrum för SS. Flera arkeologiska expeditioner utgick från borgen och forskningsorganisationen Ahnenerbe fick sin bas här. Dessutom fungerade slottet som mötesplats för högt uppsatta män inom SS.

De längre gående framtidsplanerna för området runt slottet var stora, det skulle under en tjugoårsperiod byggas ut till att bli ett helt samhälle där SS-officerer skulle kunna bo med sina familjer. Krigsutbrottet satte dock stopp för dessa planer.

I mars 1945 närmade sig amerikanska styrkor området och chansen att hindra dessa från att inta Wewelsburg såg hopplös ut. Fredagen den 30 mars utfärdade därför Heinrich Himmler en order till Haupsturmführer Heinz Macher om att förstöra slottet för att undvika att det skulle hamna i fiendens händer.

Dagen efter, den 31 mars, verkställdes ordern. Flera bomber detonerade för att spränga de inre murarna och det tändes eld på slottets interiör. Stora delar av slottet totalförstördes av elden och explosionerna.

Bara två dagar senare anlände de amerikanska trupperna. Slottet hade då förutom förstörelsen av SS dessutom plundrats på oförstörda värdesaker av flyktingar och före detta fångar. De amerikanska soldaterna ”dammsög” slottet i jakt på kvarlämnade dokument och värdesaker. Enligt vittnen ska de bland annat ha hittat Himmlers privata kassaskåp. Innehållet i detta är än idag inte offentliggjort av segermakterna.

Efter kriget restaurerades Wewelsburg och står idag i fullt bruk som antinazistiskt propagandamuseum med bland annat den fasta utställningen ”SS ideologi och terror”.

Två mycket speciella runda tornrum i slottet som inte hann byggas klart finns kvar än idag i det närmaste intakta. Det ena av dessa rum som kallades Valhalla påminner om en krypta där det i golvet finns en rund uthuggen nedsänkning. Runt denna uthuggning står tolv pelare och i taket finns en svastika med utsträckta armar.

valhalla

Det andra rummet kallas Obergruppenführersaal. Detta är ett magnifikt rum där det på golvet finns en stor svart sol marmorerad i mitten på golvet. Runt den finns tolv valv med fönster.

Obergruppenführersaal

Användningsområdet för de båda häpnadsväckande rummen är okända.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-03-31.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SverkerVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Skulle vara intressant att göra en gruppresa dit.

Sverker
Medlem

Jag var där på 90-talet. Såg dom där speciella rummen som gav ett mäktigt intryck. Det fanns och finns ett jugendherrberge där, så det går att sova över, till en låg kostnad, så man kan insupa atmosfären rejält.
Åker gärna dit igen, nu när man vet mer om vilken fantaskisk tid detta var.