Göteborgsrättegången: ”Sleepy Joe” Martinsson överklagar de friande åsiktsdomarna

GÖTEBORG. Med endast en dag kvar att överklaga valde åklagare Jonas Martinsson att överklaga de femton friande HMF-domarna i Göteborgsrättegången. Sedan tidigare har även JK överklagat delar av de ersättningar som utgått till fem av de åtalades försvarsadvokater.

Det blev ett stort nederlag för åklagaren Jonas ”Sleepy joe” Martinsson i den uppmärksammade åsiktsrättegången som hölls i Göteborgs tidigare i höst. 16 personer som deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg 2017 åtalades för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp, men ingen kom i slutändan att dömas för åsiktsbrottet.

Göteborgs tingsrätt köpte inte åklagarens argumentation att de åtalade gjort sig skyldiga till åsiktsbrott genom ett slags gemensamt handlade och domen var full av kritik mot åtalets utformning.

Med bara en dag kvar att överklaga domen har dock åklagaren nu valt att lämna in en överklagan.

— Tanken bakom lagstiftningen är ju att den ska kunna begränsa sådana här organisationer att verka så därför är det bra att hovrätten får pröva saken, säger kammaråklagare Jonas Martinsson till Sveriges Radio.

Det Martinsson syftar på är ett PM från Åklagarmyndigheten som författades 2016. Det beskriver det verkliga syftet med Sveriges åsiktslagar:

FN:s rasdiskrimineringskommitté […] har även konstaterat att Sverige har problem med rasistiska och extremistiska organisationer och att Sverige inte fullt ut lever upp till konventionens [FN:s konvention om ”avskaffande av all rasdiskriminering” från 1965, reds. anm] förbud mot sådana organisationer.

Sverige anser att konventionens förpliktelser är uppfyllda eftersom lagstiftningen om hets mot folkgrupp tvingar organisationerna till passivitet genom att förbjuda rasistiska yttranden. En begränsning av politisk åskådning skulle strida mot Regeringsformens skydd för yttrandefrihet- och föreningsfrihet. Kriminaliseringen är inriktad på de gärningar som begås men syftet med den svenska lagstiftningen är att sådana organisationers verksamhet ska förhindras.

— Man får se mer på vad NMR själva står för i dag och att det räcker för att bedöma de som en rasistisk organisation och vad som följer med det, säger Jonas Martinsson.

Även tre av de personer som dömdes för våldsamt upplopp har överklagat domen. Dessutom har Justitiekanslern (JK) överklagat ersättningen för fem av de advokater som försvarade demonstrationsdeltagarna i åsiktsrättegången.

Enligt JK bör de få lägre ersättning för utlägg, trots att samtliga vanligtvis bedriver sin verksamhet långt ifrån Göteborg. JK anser att de bör få samma ersättning som om de verkade lokalt. Däremot har JK inga invändningar mot advokaternas ersättning varken för tidsspillan eller arbete.

Källor:
NMR-dom överklagas – prövas i hovrätten
JK:s överklagan – efter att fem nazister dömts

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
nordboSverkerLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Hmm, verkar mycket mysko, som om det redan vore arrangerat innan ting

Sverker
Medlem

(((Experter))) på att lagvränga skickas via ADL & WJC till hovrätten med expressleverans. Att betalas, som vanligt, av den ihjälskattde svensken.

nordbo
Medlem

martinsson får väl en del digitala ryggdunk från de självutvalda nu – fysiskt så är det väl en whisky själv på ett hotellrum med ett rotlöst fnask,den bilden passar iallafall.