Slakterier i Danmark anmälda för halalslaktat kött

RITUALSLAKT. Läkaren Torben Ishøy står bakom en anmälan mot två slakterier som han menar bedriver mer halalslakt än nödvändigt och bryter mot dansk djurskyddslag.

Det pågår en het debatt i Danmark angående halalslakten på flera av landets slakterier. Nu har debatten tagit en oväntad vändning i och med att läkaren Torben Ishøy polisanmält två slakterier.

Det är slakterierna Aarhus Slagtehus och Mogens Nielsen Kreaturslagteri som Ishøy menar ritualslaktar mer kött än muslimerna och judarna i Danmark konsumerar. Till skillnad från Sverige får man ritualslakta i Danmark, men inte mer än landets konsumenter äter.

”Varför ska jag som medborgare äta något som är en del av en gammal religiös ritual som inte är förenlig med nutiden, 2013. Som ateist och humanist är jag intresserad av att äta vanligt kött”, säger Torben Ishøy. När han får frågan om inte export av köttet är ett giltigt skäl till den för höga produktionen svarar Ishøy att den då bara kommer eskalera: ”Ja, exportproblemet, där slakterierna ser en besparing i att slakta i större skala. Men sedan överträffar pengarna principerna och plötsligt har rättigheter och skyldigheter ingen större betydelse.”

Judisk kosherslakt och muslimsk halalslakt går till som så att djuret som ska slaktas får sina halspulsådror samt luft- och matstrupe avskurna. Djuret förblöder då sakta under fullt medvetande. Känsliga läsare varnas för innehållet nedanför!

Källa:
Politianmelder slagterier i halal-sag

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments