Slaget vid Breitenfeld

Dagens datum 7 september: Denna dag år 1631 besegrade en svenskledd armé under Gustav II Adolf den papistiska hären vid Breitenfeld.

gustav II adolf

Den svenska interventionen i det stora religionskriget på kontinenten tog sin början sommaren 1630. Gustav II Adolf landsteg med en 13 000 man stark svensk armé på ön Usedom i Pommern.
Kungens första uppgift var att träffa allianser med de tyska protestantiska härskarna. Inledningsvis gick detta väldigt trögt. Detta kom att ändra sig efter den blodiga belägringen av Magdeburg. Efter att de kejserliga trupperna stormat staden i maj 1631 massakrerade man stora delar av stadens befolkning. Av 30 000 innevånare överlevde 5000.

De kejserliga trupperna invaderade Sachsen i ett försök att förhindra en svensk-sachsisk allians. Försöket misslyckades och kejsarens invasion drev den sachsiske fursten rakt in i en allians med Gustav II Adolf. Vid byn Breitenfeld, nära staden Leipzig i Sachsen, mötte den svensk-sachsiska armén kejsarens trupper.

Den kejserliga armén leddes av Johan Tilly, en erfaren general som lett många framgångsrika arméer. Tilly var upplärd i det för tiden vanligaste sättet att föra krig, den så kallade spanska skolan. I den spanska skolan användes infanteriet i mycket stora fyrkanter, tertior, med upp till 300 soldater. Pikenare i centern, musketerare i hörnen och längs sidorna. När striden väl hade börjat var det mycket svårt att omgruppera dessa stora truppsamlingar. Det kejserliga kavalleriets stridssätt var karakoll. Det innebär att våg efter våg med kavalleri rider fram mot fienden, avlossar sina pistoler och rider sedan längst bak i förbandet och låter nästa led rida fram. Fördelen med detta stridssätt var att enheterna kunde avge en nästan kontinuerlig eld mot fienden.

Gustav II Adolf hade under kriget i polen utvecklat den svenska armén. Sverige som var ett fattigt land hade inte råd att utrusta alla sina trupper med dyrt kroppspansar, som fortfarande var vanligt vid denna tid. Det svenska infanteriet stred på det modernare nederländska sättet. Brigaden var huvudformationen för de svenska. Brigaden var uppbyggd av tre bataljoner, med lättrörligt artilleri uppställt framför infanteriet. Infanteriet var uppställda i maximalt sex led djupa formationer, och var därför mycket lättrörliga under slagets gång. De svenska musketerarna brukade sig också av salveld, då tre led avfyrade sina musköter samtidigt. Denna salveld hade en förödande verkan på fientliga förband.

Det svenska kavalleriet led samma problem som sina gående kollegor, brist på pengar gjorde att man inte hade råd att utrusta ryttarna med dyra harnesk i metall. Utan kroppspansar var de svenska ryttarna ytterst sårbara för den fientliga karakollen. De svenska och finländska ryttarna red därför rakt in i de fientliga linjerna och gick sedan lös på motståndarna med blanka vapen.

Slagets inledning

Slagets inledning

Vid Breitenfeld ställde den svenska alliansen upp med ungefär 42 000 soldater, varav 23 000 var svenskar och finnar. Infanteriet var placerat i centern, med rytteri på flankerna. Den sachsiska kontingenten var placerad på den yttersta högerflanken. Striderna inleddes vid lunchtid då en flera timmar lång kanonduell tog sin början. Efter denna kanonduell tog de kejserliga initiativet och skickade in sitt kavalleri mot de allierade flankerna. Den kejserliga kavalleriattacken drev de sachsiska trupperna från slagfältet.

Sachsarna flyr

Sachsarna flyr

Tilly såg genast sin chans och beordrade fram infanteriet mot den lucka i linjen som lämnats av sachsarna. Nu kom den svenska armens rörlighet att spela avgörande. Det svenska infanteriet kunde snabbt ställa upp mot det närmande hotet. Samtidigt hade det svenska kavalleriet vid vänsterflygeln drivit bort sina kejserliga motparter.

slaget-3

Tilly manövrerar mot den förmodade luckan i den allierade linjen

Efter återsamling på slagfältet kunde man nu anfalla det kejserliga infanteriet. Tillys återstående trupper var nu hårt ansatta av koncentrerat svenskt artilleri, salveld från det svenska infanteriet och rytteriets kalla stål. Efter ungefär sex timmar brakade den kejserliga linjen samman och en vild flykt tog vid.

Slutet

Slutet

De svenska förlusterna vid slaget stannade vid ungefär 3500. De kejserliga förlorade över 27 000 soldater i döda, sårade och tillfångatagna.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-09-07.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

12 Kommentarer till "Slaget vid Breitenfeld"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Mjauv
Gäst
Nybörjare
Mjauv

Lite för kort artikel i mitt tycke. Slutet kändes i ärlighetens namn ganska rumphugget och jag hade gärna sett ett stycke som avhandlade konsekvenserna av det för Sverige framgångsrika slaget.

KolNidre
Gäst
Nybörjare
KolNidre
Tack för ännu en lektion om Gustav II Adolf. Tvingades av den att erkänna min bristande kunskap om vad denne kung egentligen hade för sig. Det enda jag minns från 60-talets skolgång är Slaget Vid Lützen och årtalet 1632. Dessutom ”uppfann” G2A en bakelse här i Gbg, vilket vi firar 1x om året…. ;-) . Googlade fram en summering innehållande inte mindre än 14st olika slag kopplade till G2A och Det 30-åriga Kriget: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Svenska_slag_under_trettio%C3%A5riga_kriget (ska försöka finna andra källor/beskrivningar till dessa slag eftersom Wikipedias trovärdighet gällande återgivande av historiska händelser har extremt låg trovärdighet!) . Nu är Det 30-åriga Kriget… Läs mer »
Spetz
Gäst
Nybörjare
Spetz

Riktigt bra illustrationer, alltid lika intressant att läsa om det 30-åriga kriget.

Edward Ulfertz
Gäst
Nybörjare
Edward Ulfertz

Kul att ni skriver om just Breitenfeld.
När jag gick i skolan, för många herrans år sedan, hade vi ett specialarbete om Breitenfeld.
Det var inriktat på källkritik. Vi fick läsa ur dagböcker och memoarer skrivna av
Gustav Adolf, Tilly, Banér, Horn, Pappenheim, Fürstenberg och en massa andra.
Det var ganska motsägelsefulla uppgifter ibland. De skröt och ljög och kom med bortförklaringar.
Så hur det egentligen gick till är det nog ingen som vet.
Men som alltid är det ju vinnaren, som skriver historien.

Mentor
Gäst
Nybörjare

Historia är alltid intressant, och visst var den store Gustav Adolf en hjältekonung. En fantastisk prestation att besegra Tyskland på bortaplan.

”Men jordens framtid hänger inte på om protestanterna besegrar katolikerna eller vice versa, utan på om den ariska människan kommer att leva kvar, eller dö ut.”
Mein Kampf – Del 2 – Kapitel 10

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

Finns en artikel om slaget på: http://www.ideellkulturkamp.wordpress.com

Fredrik Karlsson
Gäst
Nybörjare
Fredrik Karlsson

Jag kan verkligen rekommendera er att besöka ideellkulturkamp! Verkligen en bra sida för er som är intresserade av historia!

Hans von Memel
Gäst
Nybörjare
Hans von Memel

De papistiska ligisterna fick en rak höger från Gustav Adolf den Store!

Markus Hed
Gäst
Nybörjare
Markus Hed

Trettioåriga kriget var en av de mest tragiska händelserna i Europas historia. Vissa områden som var rejält härjade av krigets galenskaper hade inte återhämtat sig befolkningsmässigt och ekonomiskt förrän slutet på 1700-talets andra hälft.

Synd att inte Habsburgarna krossades fullständigt, så kanske Europa skulle ha sluppit att skörda frukten av deras senare dårskaper och illdåd.

Johan Björnsson
Gäst
Nybörjare

Jag anser det vara mycket bra att man använder ordet papist istället för katolik.

Papist var skällsordet för katoliker, som våra förfäder använde.

före detta Sverigebyggaren
Gäst
Nybörjare
före detta Sverigebyggaren

Det finns bara ett ord för Breitenfeldt , mäktigt !

Sven Nilsson
Gäst
Nybörjare
Sven Nilsson

30 åriga kriget är riktigt bra svensk historia då Sverige var ansatt från flera håll ! På den tiden 1618-1648 kunde och ville sverige försvara sig ! Det kan man inte idag då hotet kommer från horder av araber och judar ! Dessutom hade sverige rejäla regenter och kungar som kunde leda landet ! Idag har vi bara skräpfolk som inte kan något !

wpDiscuz