Skylt till ”Hottentottskogen” upprör

BERGEN. I ett litet norskt friluftsområde har den lokala byföreningen satt upp en skylt med texten ”Hottentottskogen”. Detta är ”hårresande” och ”skamligt” enligt en antirasistisk organisation.

Foto: ba.no

Foto: ba.no

I Sverige är det mycket av negerboll, negerpappa, negerkung och negerby. I Norge har PK-censuren de senaste åren handlat mycket om den afrikanska ursprungsbefolkningen ”hottentotter”. Nyligen hamnade en pizzeria i blåsväder för att de sålde ”hottentott-pizza”, och nu jagas de som satt upp en skylt som går till ”Hottentottskogen”.

Enligt Rune Hesjedal, sektionsledare för par- och stadsområden i Bergen, ska skylten suttit uppe i två år utan att någon klagat. Hesjedal berättar att det var Øvsttun byförening som monterade skylten och att Bergen kommun finansierade det.

En som inte är allt för nöjd med skylten är Akhenaton de Leon, chef för Organisasjonen mot offentlig diskriminering. Enligt honom är det både ”skamligt”, ”hårresande” och ”rasistiskt”, och han förväntar sig att Bergen kommun omedelbart tar bort skylten.

– Detta uppfattas av många afrikaner i Norge som klassisk rasism och en form av offentlig mobbing, säger de Leon till Bergenavisen och menar också att de som inte håller med honom borde sändas på en av de kurser som hans organisation tillhandahåller.

– Det borde de tillsatta i kommunen förstå, eller så får man sända dem på mångfaldskurs.

I kommentarsfältet till Bergenavisens artikel reagerar de allra flesta starkt på censuren av hur det norska språket används och jämför detta med diskriminering riktad mot norrmän.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.

Relaterade artiklar:
«Sterke reaksjoner» på hottentott-pizza
Farvel til hottentottene

Källor:
Opprørt av «rasistisk» skilt ved turområde i Bergen
Organisasjonen mot offentlig diskriminering

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments