Skyddsombud slog larm om Sveriges bristande gränsskydd – avsattes dagen därpå

INRIKES. Polisen och huvudskyddsombudet Ulf Rydström slog larm om de dåliga arbetsförhållanden som gränspoliser upplever. Dagen efter avsattes han från sin plats av facket.

I början av september läckte en rapport ut om Sveriges bristande gränsskydd. Rapporten var framtagen av Schengeninspektörer som under förra året intervjuade ett stort antal svenska gränspoliser.

Rapporten, som Nordfront tidigare skrivit om, visade att de svenska kontrollerna var underbemannade, att personalen saknade rätt utbildning och att rasfrämlingar med otillräcklig kompetens kvoterades in. Gränskontrollerna på Arlanda pekades ut som särskilt dåliga.

Efter att rapporten publicerats valde den erfarne polisen och huvudskyddsombudet Ulf Rydström att träda fram. Han har varit polis i 40 år och huvudskyddsombud i 3 år, men menar att han under lång tid har motarbetats och att hans varningar har ignorerats.

—  Jag och andra med mig har försökt få till förbättringar internt. Men nu har jag känt mig nödgad att gå ut i media och signalera att detta är en situation, främst på Arlanda, som jag är orolig över. Det handlar om rikets säkerhet, säger Rydström.

Dagen efter hans medverkan i media avsattes Ulf från sin roll som huvudskyddsombud vid gränspolisen. Peter Grannars, ordförande i polisförbundsområde ”Kamraterna”, erkänner att tidningsartikeln bidrog till att Rydström avsattes:

— Den [artikeln] visar att han inte bryr sig om styrelsen, om sin roll som huvudskyddsombud, att han bara kör sitt eget race.

Flera kollegor väljer dock att stödja Rydström. Bland annat kritiseras facket för att göra eftergifter till arbetsgivaren. Både arbetsgivaren och facket gör alldeles för lite för att bistå poliserna ute i fält.

Sasa Ristic, nationell utbildare inom gränspolisen, gick ut i media samtidigt som Rydström. Han är väldigt kritisk till fackets agerande. Han ser avsättandet som ett hot mot meddelarfriheten och att facket går alldeles för långt i sin strävan att ha goda relationer med arbetsgivaren.

Nästa vecka ska styrelsen för polisförbundsområde ”Kamraterna” ta ett definitivt beslut i frågan om att avsätta Rydström. Men enligt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöupplysningen, som Nordfront konsulterat, gäller att endast facket via sina medlemmar kan avsätta ett skyddsombud och det måste finnas en bra anledning. Fackstyrelsen kan alltså inte själva fatta ett beslut om avsättande av Rydström som huvudskyddsombud.

Källa:
SKYDDSOMBUD SLOG LARM OM SVERIGES BRISTANDE GRÄNSSKYDD, AVSATTES DAGEN DÄRPÅ

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Christian Hamilton Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Christian Hamilton
Medlem

I gamla Sovjetunionen fanns det också fackförbund, men bara på låtsas precis som vi har i vårt land idag.

Det är ingen skillnad på det politiskt korrekta kapitalistiska regimsystemet av idag och det gamla så kallade Sovjet kommunistiska systemet av igår. Ve den arbetare som yttrar sig kritiskt om sitt fack, det är detsamma som att kritisera det politiskt korrekta regim systemet och dess korrupta politiker.