IS skövling av Palmyras världsarv

SYRIEN. I jakten på en påstådd guldskatt har IS skövlat världsarven i Palmyra. Över 500 personer avrättades i jakten.

triumfbåge

Triumfbågen i Palmyra.

Palmyra, även kallad Öknens brud av syrierna, är idag en spökstad i den syriska öknen. Innan terrororganisationen IS kom till staden bodde det runt 70 000 människor där. Många lyckades fly undan invasionen men över 500 människor avrättades. Förutom att avrätta människor förstörde IS även Palmyras världsarv. Allt i jakten på en påstådd guldskatt.

I 2 000 år har Triumfbågen, Baalshamintemplet och Torngravarna stått i staden som en länk mellan dåtid och nutid. IS påstod att de letade efter två ton guld som sägs ha varit nedgrävda i staden. När man inte hittade något guld började terrororganisationen istället att förstöra världsarven och systematiskt avrätta människor.

Arméstyrkan som hade fått till uppgift att skydda staden lyckades enbart skydda vissa stadsdelar. Efter några veckor flydde de till Homs efter att ha fått utstå stora förluster.

Triumfbågen har varit den antika stadens port. Vägen som gick under bågen ledde till flera tempel, till teatern och gravplatsen samt upp till Fakhr al-Din al-Ma´nis borg. I gravarnas dal, flera hundra meter från Triumfbågen, står de världsberömda torngravarna. Den bäst bevarade torngraven var Elabel som innehöll 260 sarkofager och var 25 meter hög.

Källa:
Expressens dolda kamera visar IS brutala skövling av Palmyras världsarv

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om