Skotsk politiker vill ha ny självständighetsomröstning

SKOTTLAND. Nu vill ledaren för det skotska parlamentet anordna en ny folkomröstning om skotsk självständighet. Anledningen är att Storbritannien kommer att lämna den Europeiska Unionen, medan 62 procent av skottarna röstade för att stanna.

Ledaren för det skotska parlamentet Nicola Sturgeon.

År 2014 hölls en folkomröstning om Skottlands självständighet, vilken vanns av nej-sidan med 55,3 procent av rösterna. Efter folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i den Europeiska Unionen, som lämna-sidan vann, har en ny omröstning om skotsk självständighet föreslagits.

Ledaren för det skotska parlamentet, Nicola Sturgeon, är den som kommit med föreslaget. Anledningen är att Storbritannien kommer att lämna den unionen, medan 62 procent av skottarna valde stanna-sidan i folkomröstningen.

Innan en ny folkomröstning kan genomföras måste dock förslaget godkännas av Storbritanniens konservativa regering. Premiärministern Theresa May verkar motsätta sig en ny folkomröstning med motiveringen att de flesta skottar inte skulle vilja ha en ny omröstning.

Källor:
Skottland vill rösta om självständighet – igen
Scottish independence: Nicola Sturgeon to seek second referendum

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments