Skolinspektionen granskar skolor för deras bristfälliga hantering av nationella prov

INRIKES. Skolinspektionen granskar hur skolor hanterar den otillåtna spridningen av nationella prov och hur man bortser från resultaten vid slutbetygsättning.

Skolinspektionen har gjort oanmälda granskningar hos skolor över landet då de fått signaler om att det förekommer spridning av provuppgifter och man misstänker även att proven inte används som det är tänkt. Många lärare väljer att bortse från resultaten eftersom de vill ta hänsyn till att många elever har behov av individanpassad skolgång och tar till exempel med elevers eventuella nervositet i beräkning när de gör sin betygsättning.

Att proven de senaste månaderna har läckt ut och spridits runt bland elever försvårar ytterligare för lärarna att ta ställning till om eleven haft tillgång till provet sedan tidigare.

I den granskning som SVT gjort framkommer det att friskolor är mer generösa i sin bedömning utav elevernas prestation och sätter högre betyg än de kommunala. Man har tittat på en så kallad ”snällhetskvot” och 50 av de som skolor toppar listan är 32 friskolor.

— Det är klart det finns incitament i dag att skolan vill visa upp betyg för att locka elever, säger avdelningschefen Karin Hector-Stahre på Skolverket.

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister, säger att man måste skriva in i skollagen vad syftet med de nationella proven ska vara och att de finns för att användas som hjälp för lärarna och för att ge dem en likvärdighet i slutbetygssättningen.

Källor:
Gymnasieministern vill ge nationella prov ökad betydelse
Hantering och förberedelse av nationella prov
Jan Björklund efter SVT:s granskning: ”Stäng skolor som ger glädjebetyg”

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

2 Kommentarer till "Skolinspektionen granskar skolor för deras bristfälliga hantering av nationella prov"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Fredrika
Medlem
Nybörjare

Första stycket i brödtexten är fantastiskt: Vilken underbar sammanfattning av ett skensamhälle som sätter bedrägeri i system. Det postmoderna Sverige är i sanning värt att vara en judisk filial. Till och med en nervositetskvot ska höja betygsnivån. Fridolins världens bästa skola har blivit en realitet.

ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Ända sättet att få apmutanterna att framstå som bildade är ju att ge dem falska betyg och omdömen. Vem är förvånad?

wpDiscuz