Igår dömdes tre 15-åriga skolelever vid Ytterbyskolan i Kungälvs kommun för att ha brutit mot gummiparagrafen hets mot folkgrupp. Anledningen är att eleverna utfört så kallad Hitlerhälsning, något som provocerats fram av skolan.

Ytterbyskolan har den senaste tiden fått rubriker då man velat underkänna skolelever på grund av dess åsikter, eller som man hellre formulerar det, att ”eleverna måste kunna tillämpa de demokratiska grundreglerna”. När nu viss kritik mot detta kommit fram, trots att Skolverket gett skolorna fritt spelrum till detta, har man prövat andra metoder för att komma till rätta med elever på skolan som befinner sig i ”riskzonen för att hysa främlingsfientliga åsikter”.

Den 22 februari i år genomdrev Ytterbyskolan det så kallade Toleransprojektet på skolan. Dagen syftade till att skuldbelägga elever som tänker nationellt samt att slå ett slag för mångkulturen. Därmed bröt Ytterbyskolan mot Skolverkets egna regler, som bland annat säger att ”alla föräldrar skall med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen”.

Provocerade av skolans propaganda och förnedrande undervisning utförde senare under dagen tre elever den nationalsocialistiska segerhälsningen på skolgården. En lärare bevittnade detta ”brott” och berättade för skolledningen som polisanmälde saken.

För några veckor sedan satt de tre eleverna i rättegång, åtalade för ”hets mot folkgrupp”. Vilken folkgrupp de ”hetsat” mot framgick dock inte. Tingsrätten i Stenungsund var oenig och rättens ordförande har förklarat att eleverna inte haft som syfte att sprida nazistiska budskap (vilket fortfarande torde vara lagligt, även i en ”demokrati”) utan att reta.

Trots detta fäller man alltså eleverna. För två av pojkarna blev domen dagsböter på 70 kronor i 30 dagar och för den tredje väntar dessutom vård inom socialtjänsten där han kommer lära sig att ”tänka rätt”.

Ann-Charlotte Brandberg, professionell karriärist och rektor på skolan, var på plats och bevittnade rättegången. Hon tycker att det är en bra metod – fullt dugligt komplement till att sänka betygen – att använda korrupta lagar för att trycka ner nationalistiska tendenser i skolorna.

– Det finns gränser som man inte får överskrida. Jag hoppas att eleverna ska förstå allvaret genom vår polisanmälan, säger hon till Göteborgsposten.


  • Publicerad:
    2006-06-13 00:00