Skogsbränderna är de största sedan 1950-talet

INRIKES. Skogsbränderna som rasar runtom i landet omfattar i skrivande stund över 20 000 hektar. Skog för 600 miljoner kronor har hittills brunnit upp.

Foto: Maja Suslin/TT

Det brinner på ett stort antal platser runt om i landet. Några av de största skogsbränderna rasar i Härjedalen, Jämtland, Hälsingland och Dalarna. Enligt SOS Alarm pågick 49 räddningsärenden gällande brand i terräng runt om i landet under torsdagseftermiddagen.

Den gångna natten och under dagen tvingades boende i flera byar i Jämtland, Härjedalen och Dalarna att utrymma sina hem på grund av risken att stängas in av de svåra skogsbränderna.

Sverige har inga egna brandflyg och åtta av tio av försvarets helikoptrar står på marken. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rör det sig om kostnadsfråga. Men enligt Skogsstyrelsen har skog för 600 miljoner kronor hittills brunnit upp i de pågående bränderna, och slutnotan går inte att beräkna i dagsläget.

Flera av bränderna misstänks vara anlagda. Under onsdagskvällen greps en man sedan han startat en markbrand i Åkersberga. Han sitter nu anhållen misstänkt för mordbrand.

Samtidigt går flera matvarukedjor ut med kampanjpris på tändvätska, grill-sms och nedsatta engångsgrillar, trots att eldningsförbud råder.

– De borde sälja mer vattenslangar och brandsläckare i stället för grillprodukter, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen.

Den omfattande krisen har dock glädjande nog väckt folkgemenskapsandan hos många svenskar, och många frivilliga anmäler sig för att hjälpa till. Flera av de drabbade kommunerna har upprättat en organisation för att ta emot frivilligarbetare som får hjälpa till med olika uppgifter.

– Vi har fått en jätterespons. Det är helt otroligt, säger Eva-Lotta Lundin som är ansvarig för Frivilliga resursgruppen i Härjedalens kommun, som berättar att man på torsdagskvällen närmar sig 200 samtal från frivilliga.

– När räddningstjänsten har fått bukt med det värsta så kan frivilliga hjälpa till med transporter och flytta slangar och liknande under eftersläckningen.

Bönder som anmält sig som frivilliga har också använt sig av traktorer och gödseltankar som tankbilar i närheten av där det pågått eftersläckning.

– Privatpersoner har gjort insamlingar och har kört ut mat, dryck och förnödenheter – inte direkt in i brandområdet utan i anknytning så att de som jobbar har kunnat få sig lite till livs, berättar Ljusdals kommunikationschef Per Jonsson.

Många av de svenska partiledarna har bytt sina glada sommarhälsningar i sociala medier mot bekymrade uttalanden och krav på bättre krisberedskap.

Huruvida meddelanden om förbudet mot eldning och rökning har nått ut på fler språk än svenska har Nordfront dock inte kunnat få bekräftat.

Källa:
Skog för 600 miljoner har hittills brunnit upp
Matvarukedjor uppmanar till grillning – mitt i brandhärdarna

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

12
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
GunnarAnnaLingonetCaesar-AureliusKarl A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Den-Kristne
Medlem

Patetiskt beteende av politikerna.

Karl-Путин A
Medlem

Det brinner i Sveriges skogar men Försvaret har inga resurser att sätta in. Samtidigt på en annan plats, Trosa:

”Alltså nu måste ni hjälpa mig, nazisterna försöker döda mig!”
”Vad har de gjort? Hotat, misshandlat dig, förföljt dig hem?”
”De har delat ut flygblad utanför mitt ICA. TVÅ GÅNGER.”
”Åh herregud jag skickar insatsstyrkan direkt!”

Försvarsministern är på plats på 10 röda sekunder:

http://www.friatider.se/nazistiska-flygblad-vid-ica-butik-d-kte-f-rsvarsministern-dit

Anonym
Medlem
Anonym

88 likes.

Caesar-Aurelius
Medlem

comment image

En bild säger mer än ord …

Lingonet
Medlem

Ut å hacka sly nogozombier! Än har ingen dött av lite frisk luft och hårt arbete.
Om det blir kallt till natten kan ni alltid grilla korv, tändvätskor finns i bilen.

Caesar-Aurelius
Medlem

Tonårspojkar på hem för ensamkommande barn pantar flaskor & burkar för flera tusen från förtvivlade svenskar som försöker rädda sina hem från de anlagda skogsbränderna

comment image

Anonym
Medlem
Anonym

Mest anlagda också. Mycket fuffens.

Karl-Путин A
Medlem

Våra nyanlända spetskompetenser älskar när det brinner, det är högteknologi för dem och sen kan de kasta sten på brandbilarna också.

Elda och kasta sten, det är ungefär så långt de kommit i den tekniska utvecklingen.
.

Karl-Путин A
Medlem

(((Media))) försöker göra ett propagandanummer av att 50 ensamkommande ”barn” på en ockupationsbas i Luleå har erbjudit sig att hjälpa till i kampen mot skogsbränderna i Norrbotten. Problemet är bara att man måste ha fyllt 18 för att få delta, så antingen måste Ahmed ”17 år”, Mohammed ”14 år”………Mahmoud ”15 år” erkänna att de i själva verket är allt från 25 år till 53 år, eller avstå från att få glänsa i (((lögnmedia))) och få ett VIP-kort till svenskt medborgarskap och livstids försörjning. Frågan är om de inte även missuppfattat vad insatsen skulle gå ut på. Enligt SVT handlar det… Läs mer »

Gunnar
Medlem

Vet inte hur, men kan svära på att Dan Eliasson är mer eller mindre ansvarig för detta!

Den-Kristne
Medlem

Han uttalande sig i radio idag.

Karl-Путин A
Medlem

Han har hittat lösningen i sin (((sagobok))) – efter sju veckor med gräshoppssvärmar och ljungeldar som föröder landet så kommer 7 veckors regn att rädda det förlovade Bidragslandet.

Just nu finns det viktigare saker att tänka på. Lille Hibo som hoppade 800 mil på sitt enda ben hela vägen från Centralafrika till Arlanda airport behöver nya glasögon och en ny sko.