Skatt på plastpåsar införs nästa år

INRIKES. En ny skatt på plastpåsar som införs nästa år kommer att göra att en vanlig plastbärkasse kommer att kosta sex-sju kronor.

Nästa år införs skatt på plastpåsar. Foto: Pixabay.

En ny skatt på plastpåsar som införs den 1 maj nästa år gör att kostnaden för en bärkasse kan bli sex-sju kronor medan små plastpåsar för frukt och grönt kommer att beskattas med 30 öre. Anledningen är regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Det är tillverkare och importörer som blir skatteskyldiga men Svensk handel tror att det blir konsumenterna som kommer att få betala skattehöjningen om tre kronor.

— Det är klart att det blir en dyrare påse för konsumenterna, sannolikt tre kronor dyrare, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

— Det är en dålig skatt, menar Pär Bygdeson, vd för branschföreningen Livsmedelshandlarna. ”Med tre kronor på en vanlig plastpåse kommer papperspåsar att bli det billigare alternativet, och en papperspåse har en miljöbelastning på 43 gånger en plastpåse.”

— Konsekvenserna av den här skatten är inte nödvändigtvis miljövänligare, säger Brynell. ”En tygkasse måste användas 20 000 gånger för att ha samma miljöbelastning som en plastkasse.”

Anledningen till skattehöjningen ska vara att ”minska nedskräpningen”. Men plastkassarna står för en mycket liten del av skräpet i naturen och brukar eldas upp bland andra sopor i kraftvärmeverk.

Den 1 april nästa år kommer även en skatt på avfallsförbränning att införas.

Det mesta av plastavfallet i haven kommer från tio större floder i Afrika och Asien.

Källa:
Så mycket får du betala för plastpåsen – höjs nu i vår

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RokvikenVeraKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Den antinordiska marxistiska rasistregeringen behöver mycket mer pangar åt utbytesfolk, dem kostsama parasiter. Efter CO2 är nu plast en välkommen möjlighet att pungslå svenskarna ännu hårdare med ny skatt. Skatt är inte öronmärkt till skillnad från avgift. Men problemet kan kunderna undvika. Kassar och påsar som kunderna har med sig måste de väga i butiken och skriva ned vikten på kassar och påser med stora siffror. Sedan måste vikten dras av vid kassan. En bomullskasse väger ca. 70g, t.ex. -70g potatisar om du har potatisar i kassen. Annars måste butiken sälja viktstandardiserade återanvändbara kassar och påsar. Bomullkassar är årtionde slitstarka,… Läs mer »

Klaus
Medlem

Matbutiker kommer säkerligen att tillåta endast genomsynliga kassar (plast) eller nätkassar att ta med i butiken och fylla i t.ex. potatisar.

Klaus
Medlem

Det sälgs redan nätkassar som ersättare för dem små plastpåsar i butiken. Vikten är angiven. Men de kostar 17…40 kr styck. leta ”nätkasse”
jordklok.se
irishhantverk.se

Vera
Medlem

COOP säljer intelligenta tygkassar som jag är förtjust i. Får plats i fickan om man rullar ihop den i en liten ficka. Stark och behändig. Att fostra folk mot nedskräpning måste börja i skolan med skärpa. Föräldrarnas plikt är att hindra sina bortskämda barn att slänga godispappret på gatan osv. Överklasseglarna att inte slänga plast i våra hav, det finns mycket att propagera för i stället för att beskatta folket eller hissa bögflaggor. Straffa dem som skräpar ned med ordentliga böter. Man är ju så duktig med att granska HMF lagen. Vi kan skapa HSR lagen (Håll Sverige Rent) i… Läs mer »

Rokviken
Medlem

Håller med till viss del. Den plast som vi inte kan hantera exporteras till Afrika Och vad gör man där? Slänger ut det i haven.