Skärpta skattekrav – men enbart för svenskar

SVERIGE. Från och med 1 januari 2014 träder en ny lag i kraft som kräver att torg och marknadshandlare måste ha en kassaapparat som kan erbjuda kunden ett kvitto. Detta gäller enbart svenska handlare.

För personer som har annat än svenskt medborgarskap går det med andra ord att komma runt Sveriges nya skattelagar lätt. Det är bara att registrera företaget i personens medborgarskapsland istället.

Den nya lagen innefattar både fast och kringresande marknadshandel samt mässor och festivaler. Syftet med lagen sägs vara att skapa samma regler för alla och att få bort den stora andelen svarta pengar i branchen. Men utländska försäljare får härja fritt på våra gator och torg även efter årskiftet. Detta riskerar att missgynna svenska handlare, vilka kan komma att få mycket svårt att konkurrera med de utländska aktörerna.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, förstår att människor reagerar starkt på den nya lagen. ”Vi tycker ju inte att det finns någon logik i detta om jag ska vara ärlig. I den begäran om lagändring som Skatteverket lämnade in för något år sedan lyfte vi fram att vi tycker att utländska företagare ska vara med i regelverket. Så vi anser inte att de ska vara undantagna”, säger han till Ekot.

Källa:
Svenska torghandlare missgynnas

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments