”Skärpning” av partiers skyldighet att redovisa finansiering föreslås

SVERIGE. Kommittén om insyn i finansiering av partier förslår en ”skärpning” av lagen kring i vilken utsträckning politiska partier ska redovisa hur de finansierar sin verksamhet. Dock undantas bland annat ekonomiskt stöd från organisationer på arbetsmarknaden samt pengar från lotterier från redovisningsplikt.

pengar

Det har lämnats ett förslag från Kommittén om insyn i finansiering av partier gällande ”striktare” regler kring redovisningsplikt från politiska partier och valkandidater om hur dessa finansierar sin verksamhet. Kommittén består av ordförande Marianne Eliason som är före detta justitieråd och 14 ledamöter som företräder riksdagspartierna.

Alla partier på central nivå är idag skyldiga att årligen redovisa till Kammarkollegiet hur de har finansierat sin verksamhet. Detta utökas till att även innefatta partier och deras verksamhet på regional och lokal nivå samt för sidoorganisationer till partier som deltar i val till riksdagen, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige eller Europaparlamentet. Ledamöter och ersättare i någon av dessa församlingar ska också omfattas.

Det föreslås dock en rad undantag från kravet på redovisning. Undantag från redovisningsplikt ska exempelvis ges vid årliga intäkter till den politiska verksamheten som ”efter vissa avdrag” understiger ett halvt prisbasbelopp vilket motsvarar 22 400 kronor 2017.

Ekonomiskt stöd från organisationer på arbetsmarknaden kommer också att undantas från redovisningskrav.

Vad gäller lotterier kommer det inte krävas att deltagarna i lotteriet informeras om att intäkterna används till politisk verksamhet. Från kommitténs håll anser man inte heller att det finns något behov av särskilda regler för att förhindra att lotteriverksamhet används för att kringgå förbudet mot anonyma bidrag.

Det anses inte heller att det bör införas någon redovisningsskyldighet för ”särskilda insamlingsorganisationer”. Vad gäller anonyma bidrag krävs ingen redovisning för partier och deras sidoorganisationer att ta emot dessa om värdet understiger en tjugondels prisbasbelopp vilket motsvarar 2 240 kronor 2017.

Kommitténs förslag innefattar dock ett förbud för partier och deras sidoorganisationer samt valkandidater, ledamöter och deras ersättare att ta emot större anonyma bidrag. Ett otillåtet anonymt bidrag ska betalas tillbaka till givaren eller överföras till Kammarkollegiet i de fall återbetalning inte kan ske.

Det kommer dock inte längre vara så att partier som nekat anonyma bidrag förutsätts ha rätt till statligt partistöd.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

Källa:
Ökad insyn i partiers finansiering – ett utbyggt regelverk

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

17 Kommentarer till "”Skärpning” av partiers skyldighet att redovisa finansiering föreslås"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Påbotten.
Gäst
Nybörjare
Påbotten.

Judens tricklåda innehåller snart bara grus och smutskorn efterlämnade av en illusion av teater. Dra ut på tiden tricket borde väl alla normala män och kvinnor förstå.

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

Ja då gör vi så här. Varje gång vi skänker pengar till nordiska motståndsrörelsen så säger vi att pengarna går till ett lotteri.
Lotterna får vi sedan när det nordiska riket bildats. Bidrag till rörelsen är egentligen investeringar i ett framtida lotteri. Man måste ju betala lotterna innan man kan få några.

Kalle Kula
Gäst
Nybörjare
Kalle Kula

Och det kommer att bli en ordentlig VINSTLOTT!??

Henrik Andersson
Gäst
Nybörjare

Ja vinst på alla! Minst 88% utdelning!

Feg Jäkel
Gäst
Nybörjare
Feg Jäkel

pf, tunnis! Det kommer att öka med minst 1488%

Toss
Gäst
Nybörjare
Toss

Kan gissa (((vilka))) som köper massvis med lotter från samtliga partier som idag sitter i Sveriges riksdag.

s
Gäst
Nybörjare
s

Man har föreslagit det här förut utan framgång…
de flesta partier har säkert dolda finansiärer utan tvekan

Anna
Gäst
Nybörjare
Anna

Någon som vet vilka de ”särskilda insamlingsorganisationerna” är?

Andersson
Gäst
Nybörjare

George Soros aka György Schwartz aka Världens Mest Generösa Filantrop, som rånade svenska skattebetalare, barn och fattigpensionärer på åtskilliga miljarder tillsammans med sin CIA-kumpan i den svenska regeringen?

s
Gäst
Nybörjare
s

….pengarna kan tvättas genom att gå i flera led för att på så sätt försvåra vem och vilka som ursprungligen gett bidragen.tex Soros ”open society org” skulle kunna ge organisationer på arbetsmarknaden och till lotterier med redovisningsplikt för att på så sätt dunkla ursprunget.

len
Gäst
Nybörjare
len

Skall dom kunna hoppas spåra nordiska motståndsrörelsen stödpengar från ryssland från front natonal. kkk och dolnad trump NRP och danska staten socialdemokraterna ungdomsförbund.

Micke
Gäst
Nybörjare
Micke

Eller så donerar man svart genom att betala med kontanter.

Eller skapar man en insamlingsfond dit folk kan donera som i sin tur skänker pengar till Motståndsrörelsen,
då blir det fonden som står som givare och inte privatpersonen. Eller så får Motståndsrörelsen skapa ett lotteri.

Går alltid att lösa om man är fiffig!

)))Allan(((
Gäst
Nybörjare
)))Allan(((

Clinton foundation och (((Soros))) olika antivita finns ju på den svarta antivita ”arbets”marknaden, så de är givetvis undantagna för de har ju (((värdegrunden))).

Postkodnegerlotteriet är ju också undantaget.

Många (((undantag))) blir det när ZOG vill åt våra pengar, för de kommer hänvisa till (((värdegrunden))).

Nordanvind
Gäst
Nybörjare
Nordanvind

Denna form av politiserade lagar är endast ämnade att förstärka asymmetriska maktförhållanden till förmån och beskydd av det sjuka judeoetablissemanget.

Vi kan kan upphäva uppskattningsvis 85% av all lagstiftning i Sverige och därmed uppnå ett effektivare
och mera välfungerande och i sann mening mera rättvist samhälle.

Erik
Gäst
Nybörjare
Erik

I vanlig ordning kommer ”de stora” partierna (läs: sjuklövern) undantas, ty dessa står ju över all lagstiftning vi har i det här landet.

Andersson
Gäst
Nybörjare

Nu glömde du att nämna SD som stödjer förslaget att partibidrag ska vara hemliga för alla partier, inkl sig självt. Hade ju inte sett så bra ut med Shlomo Shekelstein som huvudfinansiär av partiet.

fastloaded
Gäst
Nybörjare
fastloaded

Ska donationer vara öppen för allmän beskådan? och ska dom större partierna redovisa för sig själva var dom fått pengarna? Dum och tidskrävande idé.

wpDiscuz