Skärmtid

KRÖNIKA. Paulina Forslund skriver om tiden vi spenderar framför skärmar och uppmanar folk att skära ner på den tiden.

Med handen på hjärtat. Hur mycket skärmtid har du per dag? Jag har under en veckas tid skrivit ned hur ofta och hur länge jag använder min mobil och resultatet var minst sagt förvånande. Jag tycker personligen inte att jag använder min telefon så mycket. I snitt använder jag mobiltelefonen 2,5 timmar varje dag! Alltså 17,5 timmar varje vecka!

Främst använder jag den under kvällen (läs natten). Långt in på småtimmarna kan jag ligga och läsa nyheter och fixa med olika mejl etc. Inte så värst hälsosamt med andra ord. Jag bestämde mig för att skriva den här artikeln då jag snubblade över en annons där ett resebolag börjat lansera semesterresor ”utan skärmtid”. Jag hajade till och tänkte att det var löjligt. Att människor kan väl bestämma själva huruvida de ska hålla i sin mobil eller ej. Men sen började jag fundera… Kan folk verkligen det? Eller är det så att vi mer eller mindre är slavar under den här teknologin?

Vi kanske inte reflekterar över det. För att det kommit krypande. Det hände ju såklart inte över en natt. Att i stort sett alla människor mellan 12-65 års ålder ideligen använder sina mobiler. Hade det varit så skulle kanske fler av oss reagerat. Men nu är det vardag. Det är inget konstigt att folk likt zombies går rakt ut i gatan utan att se sig för. Eller att barn istället för att leka ute är så beroende av sina paddor att föräldrar måste tvinga ut dem i friska luften.

Så vi kanske behöver skärmfria resor till Kreta (som annonsen handlade om). Det finns till och med avvänjningsprogram för barn och ungdomar vars beroende av skärmtid blivit rent hälsovådligt. Det är där vi är idag. Det är vår verklighet och någonstans måste vi stanna upp och ifrågasätta. Är detta verkligen nyttigt?

För flera år sedan skrev jag en artikel om mobilmasternas starka strålning. Strålning påverkar i allra högsta grad vår fertilitet. Det påverkar alltså vår fysiska förmåga. Män, ni bör verkligen tänka till innan ni har mobiltelefonen i fickan eller fastsatt vid skärpet. Mäns spermier som utsatts för mobiltelefonstrålning dör tre gånger snabbare än de som inte exponerats för strålningen. Dessutom får spermierna tre gånger så stora nivåer av mitokondriell DNA-skada. Inga bra nyheter för människors hälsa eller fertilitet.

Tiden människor lägger på sina datorer/mobiler/Ipads tas oavkortat från något annat. Det tar tid från våra barn, gamla och partners. Det tar tid som den moderna människan påstår sig inte ha. Tänker man efter lite är det vansinnigt. Att vi dagligen självmant utan protest successivt försämras både fysiskt och psykiskt. Att våra barn förslappas i all sin inaktivitet. De växer upp mitt framför oss till infertila, asociala och fysiskt inkapabla vuxna. Vi borde skämmas!

Jag vill uppmuntra er läsare att liksom jag dokumentera hur mycket skärmtid ni har varje vecka. För att sedan aktivt börja reducera den tiden. De flesta av oss går mot semestertider. Detta är en perfekt tid för att ändra sina vanor! Lämna mobilen hemma när ni åker till stranden. Tänk på att vi alla innan mobiltelefonens tid klarade oss ypperligt utan att checka av mobilen varje sekund.

Imorgon åker jag och min stora familj på semester. Och jag hoppas innerligt att det kan bli en semester då vi får umgås med varandra. Utan skenet av skärmar.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Robin NordlundPålästFredrik_DH_Henrik Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Henrik
Medlem

Kan inget annat än att hålla med. Man sitter så sjukt mycket vid telefonen utan att ens tänka på att man gör det.

Min ursäkt är dock att jag kontinuerligt uppdaterar Nordfront för att se om det kommit upp någonting nytt. Annars sitter jag inte så värst mycket vid telefonen. Datorn blir det dock många timmar vid dessvärre …

_DH_
Medlem
_DH_

Jag rekommenderar RSS-läsare som kanske FeedDemon för att inte behöva kontrollera sådant hela tiden. Mata in RSS-URL:en https://www.nordfront.se/feed där så ”poll”:ar klienten regelbundet, och visar samt piper när något nytt har dykt upp. Jag tror jag har drygt 30 nyhetskällor inlagda i min.

Vad det gäller artikeln i övrigt så kan jag rekommendera Unabombarens manifest (Industrial Society and Its Future) för utvecklade tankegångar rörande förslavande under teknologin.

Fredrik
Medlem

Mycket bra artickel. Jag har själv en mobiltelefon med knappar på och ej nogot internet i den tycker det är lugnare utan. Skall trotsa dem så länge jag kan.

Påläst
Medlem

Har läst att man inte ska använda mobilen i sovrummet p g a skadliga ämnen som den släpper ifrån sig.

Robin Nordlund
Medlem

Dra ut och aktivista. Lämna mobilen hemma. Ni slipper kanske även bli spårade av polisen på köpet!