Skandinaven snart kontantfritt

NORDEN. Färre än tio procent av köpen i Norge görs med sedlar och mynt. Enligt norska myndigheter kan kontanter vara borta om tio år. Sverige är ännu mer kontantlöst.

Jon Nicolaisen vid norska centralbanken säger att det kontantlösa samhället är mer en nutida verklighet än en framtida dröm.

— Mindre än tio procent av alla köp sker med kontanter, inklusive att köpa en kopp kaffe, säger Nicolaisen. Han säger också att denna utveckling inte har någonting med norska centralbankens policy att göra, det är helt enkelt folkets vilja att det ska vara så.

Hela Norden har varit globalt ledande i övergången till ett kontantlöst samhälle. Sverige är bäst, eller sämst beroende på hur man ser det, i klassen med knappa en procents betalningar i kontanter. Kontanter är till och med avskaffade inom vissa verksamheter, som i busstrafik, noterar ryska RT. Skälet är att man i Sverige är bekymrad över rånrisken mot chaufförer. Dessa säkerhetsskäl motiverar en övergång till det kontantfria samhället lika snabbt som säkerheten för medborgarna försämras i paritet med massinvandringen.

RT noterar att den svenska centralbanken har yttrat att Sverige kan komma att bli ett samhälle där kontanter inte längre accepteras som betalningsmedel. De skriver också om Kontantupproret, en svensk rörelse som kräver att folket ska få bestämma själva om de ska använda kontanter eller inte. Det ska inte banker och företag bestämma. Men enligt den norska centralbankschefen är detta alltså ingenting som centralbankerna lägger sig i. Det är folkets vilja som talar. Som om folket hade infört vare sig kontanter eller kontantlösa betalningssystem.

Källa:
Scandinavians are done with cash

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan

Det känns trevligt att slippa hantera mynt och sedlar, vilket känns lite smutsigt – men ack så otrevligt att våra pengar som en följd hanteras av (((bankerna))). Och de drar ju åt snaran allt mer för varje år som går vad det gäller vilken rätt man har att handla.

Vi får hoppas oberoende elektroniska betalningssystem dyker upp, så man fortfarande kan betala i affärer och sådant. Med lite tur kanske sådant som Bitcoin Cash börjar accepteras som betalningsmedel överallt.

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
2 år sedan
Reply to  _DH_

ja jävlar, så mycket minus förtjänade du inte lol

_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan
Reply to  Grottbjörnen

Jag måste ha missförståtts, eller något. :-P Jag menar, sedlar och mynt har ju varit i händerna på knarkare och mycket annat, så man slipper hellre att ta i dem. Men då hamnar man istället i sitsen på bankerna. Bästa vore om man kunde slippa båda sakerna – handla med elektroniska medel som inte är kopplade till någon bank.

Fredrik
Nybörjare
Fredrik
2 år sedan

Andvänder bara kontanta pengar och kommer göra så länge det går.

Anna
Nybörjare
Anna
2 år sedan
Reply to  Fredrik

Strongt!

Oscar Persson
Nybörjare
Oscar Persson
2 år sedan

Om kontanterna försvinner så ökar det bara makten åt de som styr. Oavsett hur enkelt och bekvämt det än må vara med kort och/eller digitala betalningsmedel så är detta inget som gynnar folket. De som den rådande makten eller bankerna själva bestämmer är problematiska, kan utestängas helt från det moderna samhället utan möljighet att beskaffa sig de nödvändigheter som krävs för att överleva. Faktum är att vi är alla beroende av det moderna samhället, för man får ju inte ens lov att jaga sin egen mat, inneha nödvändiga vapen för att jaga, eller ens fiska utan att behöva betala för… Läs mer »

Sigfrid
Nybörjare
Sigfrid
2 år sedan

Använder bara kontanter då kort bara medför att staten och kapitalet får mera kontroll på vad jag gör och handlar.Och den dag kontanterna är borta kommer bankerna att införa en avgift för de pengar man har på banken.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Sigfrid

Rätt. Luftpengar skapade av samma oligarki. Använder kontanter så mycket det går.Bankens fräckhet och dess ägare är utan dess like. Snart chippas vi.