Skandinaven snart kontantfritt

NORDEN. Färre än tio procent av köpen i Norge görs med sedlar och mynt. Enligt norska myndigheter kan kontanter vara borta om tio år. Sverige är ännu mer kontantlöst.

Jon Nicolaisen vid norska centralbanken säger att det kontantlösa samhället är mer en nutida verklighet än en framtida dröm.

— Mindre än tio procent av alla köp sker med kontanter, inklusive att köpa en kopp kaffe, säger Nicolaisen. Han säger också att denna utveckling inte har någonting med norska centralbankens policy att göra, det är helt enkelt folkets vilja att det ska vara så.

Hela Norden har varit globalt ledande i övergången till ett kontantlöst samhälle. Sverige är bäst, eller sämst beroende på hur man ser det, i klassen med knappa en procents betalningar i kontanter. Kontanter är till och med avskaffade inom vissa verksamheter, som i busstrafik, noterar ryska RT. Skälet är att man i Sverige är bekymrad över rånrisken mot chaufförer. Dessa säkerhetsskäl motiverar en övergång till det kontantfria samhället lika snabbt som säkerheten för medborgarna försämras i paritet med massinvandringen.

RT noterar att den svenska centralbanken har yttrat att Sverige kan komma att bli ett samhälle där kontanter inte längre accepteras som betalningsmedel. De skriver också om Kontantupproret, en svensk rörelse som kräver att folket ska få bestämma själva om de ska använda kontanter eller inte. Det ska inte banker och företag bestämma. Men enligt den norska centralbankschefen är detta alltså ingenting som centralbankerna lägger sig i. Det är folkets vilja som talar. Som om folket hade infört vare sig kontanter eller kontantlösa betalningssystem.

Källa:
Scandinavians are done with cash

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments