Sjutton avvärjda terrorplaner i Storbritannien under 2018

TERRORBEKÄMPNING. Under 2018 har brittisk polis enligt en ny rapport avvärjt sjutton terrorattentatsplaner.

Terrorhotnivån i Storbritannien fortsätter att vara hög. Det senaste året har brittisk polis avvärjt sjutton attentatsplaner, enligt en ny rapport. Inför den kommande julhelgen uppmanar polisen allmänheten till vaksamhet.

Antalet gripna terrorister har i Storbritannien i år minskat med 31 procent jämfört med 2017. Fram till i september i år greps 317 personer. Enligt rapporten beror minskningen på att ovanligt många terroranknutna personer greps under förra året.

Dean Haydon som är nationell samordnare vid den brittiska antiterrorpolisen, säger att det är fjärde året i rad som antalet gripna för terrorism överstiger 300.

Haydon säger också att polisen i Storbritannien har cirka 700 pågående terrorutredningar som berör cirka 3 000 personer. Han tillägger att det inte finns några tecken på att den här höga terrornivån är på väg att sjunka.

Enligt statistiken framgår också att antalet personer som sitter i fängelse i Storbritannien för terrorism är den högsta sedan statistiken började föras 2009. I september 2018 var 224 personer fängslade, vilket är en liten ökning från året innan.

80 procent av dem är kategoriserade som islamistiska extremister, 13 procent som högerextremister och resterande som övriga. Kategorin ”övriga” inkluderar grupper kopplade till den gamla konflikten mellan katolska och protestantiska kristna på Nordirland.

Enligt rapporten har antalet med så kallade ”högerextrema åsikter” ökat tre år i rad. Förra året fängslades 16 högerextremister, i år 28 personer.

Källa:
Sjutton avvärjda terrorplaner i UK senaste året

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Klaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Det är fel att fängsla ”högerextremister” eftersom de är ju också mot islamiska extremister och imperialister.