SUNDSVALL. I dagarna har Sundsvalls Tidning uppmärksammat situationen på länssjukhuset i Västernorrland. I ett flertal artiklar belyser man det faktum att Länssjukhuset inte bara lider av personalbrist, utan även drabbats av en omfattande personalflykt de senaste åren, till följd av ohållbara arbetsförhållanden.

En av de sjuksköterskor som intervjuas av ST går så långt att hon kallar länssjukhuset för ”ett sjunkande skepp”. ”Det känns så, eftersom jag inte känner att någonting har blivit bättre. Folk blir trötta, sjuka och man orkar inte hur länge som helst”, säger hon.

Landstinget Västernorrland

Personalflykten har lett till att vården blivit lidande. ”Vården känns inte bra och det känns som att man gör ett dåligt jobb […] jag skulle aldrig vilja att min mamma låg på sjukhuset över sommaren”, säger en annan sjuksköterska när hon intervjuas av ST.

En av faktorerna som orsakar den dåliga arbetsmiljön är att sjukhuset är överbelagt. Sjukhuset har fått allt fler patienter och personalen räcker inte till.

Enligt en mätning som Sveriges kommuner och landsting genomförde i februari hade Västernorrland fyra överbeläggningar per hundra vårdplatser. Trots den allvarliga situation som nu råder på sjukhuset i Sundsvall finns det platser i Sverige där problemet med överbeläggningar är ännu värre. Allra värst är det i Gävleborg där man har mer än sex överbeläggningar per hundra vårdplatser.

När ST frågar sjuksköterskorna hur de ser på sommaren får man svar som: ”Har det varit kaos förr blir det katastrof nu, det säger faktiskt alla”, ” Bring it on. Låt det rasa” och ”Det måste nog rasa för att de som sitter högre upp ska förstå att nu har vi kommit dit vi har varnat för så länge”.

Källa:
Länssjukhuset – ett sjunkande skepp


  • Publicerad:
    2013-05-05 20:15