Sjukhus i England måste be besökare om ursäkt – kallade transperson för ”man”

HBTQP. En ”transperson” hade svårt att klara av kränkningen av att ha blivit tagen för man, men är nu på väg att få upprättelse.

I mitten ett exemplar av Ann Summers-klänningen ”Mrs Santa” som transmannen bar när han blev kränkt. Bildmontage, foton: Facebook och eBay.

Den 34-åriga manliga transan ”Chantelle Saunders” blev upprörd när han iklädd en jultomteklänning besökte en sjukhusavdelning och ”misstogs” för att vara en man.

Saunders var på besök på sjukhuset i Royal Devon och Exeter för att hälsa på en vän som undergick behandling.

— Jag sade ”god jul” och sköterskan svarade ”usch…det är en man!” Nej, sade jag, ”jag är transkvinna” och då sade hon ”usch!”, berättar Saunders.

— Jag blev mycket, mycket upprörd. Jag är en transkvinna, från man till kvinna, säger Saunders.

— Först klagade jag hos NHS PALS [Storbritanniens patientnämnd] och fick svaret från vice översjuksköterska att de bad om ursäkt för att ha sagt ”God jul, Sir!” Men jag överklagade och framställde ännu ett klagomål för de hade inte pratat med mig eller mina två vittnen [till händelsen]. Nu har jag fått ett brev från översköterskan som i princip går ut på att den utpekade sjuksköterskan inte minns att ha fällt kommentaren – men de hade fortfarande inte talat med mina två vittnen!

Det värsta med sjukvårdens brev till ”Chantelle” var dock deras rationalisering av sköterskans beteende:

— Den del av brevet som verkligen har gjort mig upprörd är det här avsnittet där det står: ”Däremot är det så att när en person får besök rekommenderas vi att alltid tilltala personen som de betraktas. I Ert fall förstår jag det som att Ni hade helskägg och bar manliga attribut”.

Mycket jobbigt att vara transsexuell
Att vara transa är mycket jobbigt, anser ”Chantelle”:

— Till och med mitt pass visar att jag är kvinna. Detta andra brev är till och med värre än det första jag fick. Livet är svårt nog när man transiterar. Jag har blivit utsatt för flera hatbrott. Jag är väldigt förvånad över hur de har bemött mig. De är vanligtvis mycket bra och bemöter mig korrekt. Men detta är under all kritik.

I detta fall har vi undersökt klagomålet och vi ber om ursäkt för varje kränkning vi har åsamkat”, skriver nu översköterskan Em Wilkinson-Brice:

”Vi vill gärna tala med fr. Saunders för att undersöka hur vi kan åtgärda evntuellt återstående problem som vi kan ha åsamkat henne i frågan. Hela personalen […] tränas i jämställdhets- och mångfaldsfrågor, vilket återspeglar den vikt vi lägger vid värdet av inkludering och samarbete.”

Källa:
Nurse called trans woman, 34, dressed in Ann Summers Mrs Claus outfit a man

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Vera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Du skall inte hava andra Gudar jämte mig låter första Budet – – lite egenkärt kanske – med vad är denna Gud? Han – hon – transperson – eller vad? – könlös i ”svenska” kyrkan är allt möjligt. Men nu tycks alla avarter bli heliga – USCH sa en anständig uppriktig engelsk sköterska –