Sju vänsterextremister åtalas för våldsamt upplopp

VÄNSTEREXTREMISM. Åtal har nu väckts mot sju vänsterextremister som försökte störa en av Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer 2019.

Foto: Polisen (gäller alla bilder i artikeln).

Snart två år efter Nordiska motståndsrörelsens 1 maj-demonstration i Kungälv väcks nu ett åtal mot sju vänsterextremister som försökte störa den tillståndsgivna demonstrationen. Detta är personerna som i slutet av förra veckan åtalades för våldsamt upplopp i anknytning till Motståndsrörelsens demonstration:

Mohammed Fathi Karim Al-Shimary (19980924-1392)

Malik Awad (19990722-8671)

Carlos Kayo Fontele (19941028-1852)

Kaj Leif Daniel Häggstam (19841011-5953)

Axel Wilhelm Jonsson (19880823-5595)

Felicia-Linn Mikalsen Sörensen (19990523-3442)

Leif Harry Andreas Samuelsson (19900601-4139)

Två av de nu åtalade männen med de mer ”exotiska namnen” – Carlos Kayo Fontele och Mohammed Fathi Karim Al-Shimary – har sedan tidigare dragit på sig ett stort antal domar, strafförelägganden och åtalsunderlåtelser gällande narkotikabrott. Mohammed har också flera fall av brott mot knivlagen samt ett fall av övergrepp i rättssak i sitt brottsregister. Den tredje främlingen, Malik Awad, har tidigare bara fått ett strafföreläggande om fortkörning och svenskarna har inga synliga punkter i sina register, men då tre av dem är i 30-årsåldern är det möjligt att gamla brott gallrats ut ur deras register.

Daniel Häggstam, Andreas Samuelsson och Axel Jonsson.

I åtalet gör åklagaren gällande att de nu åtalade individerna ingick i en maskerad pöbel med vänsterextremister som försökte välta kravallstaket och kastade projektiler mot poliser:

Al-Shimary, Awad, Fontele, Häggstam, Jonsson, Sörensen och Samuelsson har ingått i en folksamling som med uppsåt att störa allmän ordning samt sätta sig upp mot myndighet med förenat våld gått till angrepp mot personer och egendom genom att rusa mot polisen, slita i samt välta kravallstaket, kasta bengaliska eldar/bangers samt stenar mot poliser samt uppträda aggressivt och hotfullt.

Förundersökningen visar också att syndikalisten William Lars Axel Ramsdahl (920909-4615) tidigare var misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp i detta mål. En tilläggsanmälan grundad på vittnesmål från en poliskvinna uppger följande om honom:

Ramsdahl misstänks för försök till våld mot tjänsteman (grovt brott) genom att, med uppsåt att skada person, kasta en gatsten med full kraft mot polispersonal. Fara för brottets fullbordan har förelegat och endast kunnat uteslutas på grund av omständigheter som gärningsmannen ej rått över.

Trots detta vittnesmål och att det ska finnas film- och bildmaterial tog kammaråklagare Sara Toreskog i slutet av förra året beslut om att avskriva Ramsdahl från den då fortfarande pågående utredningen. Förundersökningen nämner vidare en Mogren som ska ha varit misstänkt för samma brott som Ramsdahl men inte heller blev åtalad.

Golade ner sig själv genom att försöka polisanmäla polisen
Även Felicia Sörensen var på väg att undslippa åtal då hon var väl maskerad under upploppet. Tack vare att kommunisten Sörensen själv utan maskering i efterhand gick och försökte polisanmäla polisen för att ha förstört hennes privatägda solglasögon kunde hon dock identifieras och är nu en av de åtalade. Polisen som identifierade Sörensen skriver följande i förundersökningen:

Felicia Sörensen var till en början okänd för oss i och med att hon var maskerad då det våldsamma upploppet ägde rum. Efter inre spaning och genomgång av bildmaterial kunde vi dock fastställa en identitet på henne. På ett Youtubeklipp ser man henne en stund efteråt stå och prata med en polis då hon vill göra en anmälan för att polisen förstört hennes saker, då är Felicia omaskerad men man ser både hennes tygpåse och hennes speciella tröja i bild, man ser också det märke som hon har på mössan/luvan.

Felicia gjorde dagen efter händelsen en polisanmälan där hon angav att hon blivit misshandlad av polis i samband med demonstrationen. Hon skall också ha fått sina solglasögon förstörda anger hon.

Under upploppet var Sörensen väl maskerad och hade hammaren och skäran fäst i mössan.

Polisen identifierade dock henne då hon hade en tröja med tryck som hon också stoltserade i när hon omaskerat skulle beklaga sig för polisen att en polis förstört hennes solglasögon (som var en del av hennes maskering när hon deltog i upploppet mot polisen).

Istället för att ”smasha” fascismen 2019 – som hennes tröja sa att hon skulle göra – fick Sörensen själv sina solglasögon smashade av polisen och nu åtalas hon dessutom för våldsamt upplopp på grund av sin egen dumhet.

Nordfront följer ärendet och återkommer när dom har meddelats.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments