Sju av tio nya jobb går till utlandsfödda

Den svenska arbetsmarknaden genomgår dramatiska förändringar. Trots att många svenskar är långtidsarbetslösa ökar arbetstillfällena för utlandsfödda markant. Detta visar en ny undersökning utfärdad av Statistiska centralbyrån.

Farbod Rezani

Farbod Rezana

Av alla de nya jobb som skapas går sju av tio till personer som är födda utanför Sverige. Antalet förvärvsarbetande invandrare ökade med 205 000 under 2001-2010 och antalet utlandsfödda som erbjuds jobb ökar hela tiden.

En anledning till detta kan vara att många arbetsgivare erbjuds bonusar från Arbetsförmedlingen om de anställer invandrare istället för svenskar. En annan aspekt som påverkar är att utlandsfödda är en grupp som ska prioriteras för att på så vis hjälpa integrationsarbetet.

Ett exempel på det var när svenska försvaret gjorde en reklam där man uppmuntrade utlandsfödda att ta värvning. Även  brandkåren och polismyndigheten håller titt som tätt liknande kampanjer.

Trots att sju av tio jobb går till utlandsfödda visar statistiken fortfarande att endast 50 procent av alla invandrare har ett arbete. Farbod Rezana, som är ansvarig för mångfaldsfrågor säger till Svenskt Näringslivs nättidning att  anledningen till att statistiken inte ändras är att det hela tiden kommer stora antal nya utrikesfödda till Sverige.

Källa:
Många nya jobb går till utlandsfödda

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments