Simjacker – maktens nya spionverktyg mot medborgare

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Regeringar och övervakningsföretag samarbetar för att ta över telefonanvändares SIM-kort och spionera på medborgarna.

Grafik: AdaptiveMobile Security.

Ett tidigare okänt sätt för spionföretag och regeringar att övervaka människor har upptäckts. Det kallas Simjacker, SIM-kortskapning.

Ett företag samarbetar med regeringar för att med denna sårbarhet hos mobiltelefonernas SIM-kort övervaka enskilda individer.

Metoden är mer komplex och sofistikerad än tidigare metoder att övervaka användare över mobiltelefonnätverk.

Attacken går ut på att ett SMS med en särskild sorts spionprogramsliknande kod skickas till en mobiltelefon. Denna kod ger instruktioner till telefonens SIM-kort att ”ta över” telefonen för att hämta och utföra känsliga kommandon.

Telefonens och dess bärares plats inhämtas utan vetskap eller samtycke från telefonbärarna.

Även andra former av attacker kan riktas mot telefonanvändarna, såsom bedrägerier, informationsläckage, kommunikationsblockering och spioneri.

Teoretiskt kan alla mobiltelefoner i världen kontrolleras och styras på detta sätt eftersom sårbarheten är kopplad till tekniken som finns i själva SIM-kortet, inte till enskilda typer av telefonmodeller.

Källa:
New Simjacker vulnerability exploited by surveillance companies for espionage operation

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Child-Of-God Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Child-Of-God
Medlem

intressant. Och märkligt sammanträffande så jag idag fick samtal från skyddat nummer och av ovanlighetens skull svarade. de påstod sig ringa från ett inkassoföretag men när jag påpekade det dåliga i att ringa från skyddat nummer så säger hon att lagen förbjöd henne att lämna ut sådan information till mig. Hon kunde inte paragrafen dock..