Sigismund – kung av Polen och Sverige

Dagens datum 17 december: Denna dag år 1587 kröntes Gustav Vasas sonson Sigismund till kung i Polen. För en tid skulle han även vara kung över Sverige.

Kung Sigismund.

Bakgrund
När Gustav Vasa avled 1560 kröntes äldste sonen Erik XIV till kung. Son nummer två, Johan III, var hertig av Finland och residerade på Åbo slott. Johan ämnade resa till Polen för att fria till den yngsta prinsessan Katarina Jagellonica. Erik förbjöd honom från att göra detta, vilket Johan helt struntade i. Han brydde sig inte heller om Eriks brev med hot och varningar.

Den 12 september 1562 anlände Johan till Kaunas i Litauen. Kungariket Polen och storfurstendömet Litauen var på den tiden en union som utgjorde det största landet i Europa med omkring 10 miljoner invånare.

Johan och Katarinas katolska vigsel skedde i Katedralen i Vilnius söndagen den 4 oktober. Tillsammans reste de sedan tillbaks till Åbo via Riga och Tallinn. På dessa platser utspelade sig ett pågående krig mellan Sverige och Polen-Litauen. På julaftonen 1562 anlände de till Åbo slott.

Erik var minst sagt missnöjd med Johans upptåg. Stockholms riksdag dömde Johan till döden den 7 juni 1563 ”för att han hade konspirerat med Polen och Danmark mot Sverige.” (s. 92)

Bröderna Erik XIV och Johan III.

Johan III fängslas
Åbo slott belägrades av Eriks trupper och Johan tvingades ge upp. Han fördes tillsammans med Katarina till Stockholm där de sattes i arrest på Gripsholms slott. Här föddes sonen Sigismund 1566. Katarina förblev troende katolik och Johan smidde planer för hur svenska kyrkan åter skulle kunna närma sig hennes tro.

Erik bestämde sig för att gifta sig med tjänsteflickan Karin Månsdotter och göra henne till drottning. På grund av detta revolterade adeln och hans egen familj emot honom. Johan befriades och paret intog Stockholms slott i september 1568.

Nu var det Erik som spärrades in på Gripsholms slott istället. Johan kröntes till kung i Uppsala domkyrka i juli året därpå. Deras tvåårige son Sigismund blev därmed arvinge till tronen. Redan vid 12 års ålder skall denne ha valt katolicismen som sin tro.

Sigismund blir kung i Polen
Sommaren 1587 var det kungaval i Warszawa och den 19 augusti valdes Sigismund till kung. Johan III började planera för dagen då han även skulle bli kung över Sverige.

I september avreste Sigismund till Polen med 17 fartyg. I Oliwa strax utanför Danzig svor han kungaeden den 27 september för att sedan påbörja resan till Krakow där han kröntes den 17 december.

Johan III försökte ena katoliker och protestanter, istället uppstod total splittring. Själv insjuknade han och dog 1592. Johan ville att sonen skulle gifta sig med den protestantiska Kristina av Holstein-Gottorp men han valde istället den katolska Anna. Kristina gifte sig med hans farbror Karl som var hertig av Södermanland.

Herig Karl, sedermera den nionde.

Hertig Karl tar över
Hertig Karl kastade sig snart även in i kampen om kronan. I denna använde han sig av rådet och ständernas skräck för katolicismen. Han lyckades omintetgöra Johans alla försök till kompromisser mellan de båda religionerna. Sverige blev allmer strikt evangeliskt-lutherskt.

I september 1593 kom Sigismund tillbaks till Sverige för att bli krönt i Uppsala domkyrka. Sigismund vägrade först att skriva under kyrkomötets beslut om att ”ingenting katolskt fick prackas på det svenska folket.” (s.127) Till slut blev han tvungen att ge med sig och undertecknade alla papper. Han kröntes, smordes och välsignades till kung över Sverige den 19 februari 1594.

Då Sigismund reste tillbaks till Polen var Karls fru Kristina gravid med sonen som sedan skulle bli Gustav II Adolf. När kung Sigismund var frånvarande styrde hertig Karl tillsammans med rådet. Denne började genast arbeta för att få bort Sigismund från makten.

Den 22-årige Sigismund var nu en av världens mäktigaste män. Ingen i Europa styrde över ett så stort rike, ”från Lappland i norr till svarta havet i söder.” (s.130) Han installerade sig med familj på slottet Wawel i Krakow. I Polen rådde en mer utbredd religiös tolerans än i Sverige. Sigismund däremot blev allt mer katolsk.

Efter en brand i Wawel bestämde sig Sigismund för att flytta huvudstaden till Warszawa. Detta gav honom bättre tillgång till Sverige och Polen-Litauens andra huvudstad Vilnius.

I Sverige utropade sig Hertig Karl till ”rikets föreståndare” och krävde att Sigismund skulle godkänna detta. Han avsatte alla Sigismunds ståthållare. Den nya riksdagen utnämnde Karl till riksföreståndare.

Kloster plundrades och stängdes. ”Katolska gudstjänster förbjuds, alla katoliker fick två veckor på sig att försvinna från landet.” (s.133) Då Karl tagit kontroll över hela landet dog Sigismunds fru Anna i barnsäng.

Monument över slaget vid Stångebro i Linköping.

Sveriges sista religionskrig?
För att utmanövrera hertig Karl värvade Sigismund 5000 legosoldater som han mötte upp i Danzig. De anlände till Kalmar den 31 juli 1598. Förhandlingar med hertig Karl var resultatlösa. Deras arméer möttes och utkämpade ett slag vid Stångå å utanför Linköping. Katoliker stod mot protestanter i ett inbördeskrig.

Karl segrade och Sigismund tvingades lämna ut alla sina riksråd som sedan halshöggs. Sigismund reste tillbaks till Polen för att aldrig komma tillbaks. Efter många om och men kröntes Karl den 15 mars 1607. Han kallade sig den nionde.

Karl IX avled då Polen-Litauen stod vid höjden av sin makt. Det sista han sade skall ha varit ”det är han som ska göra´t.” (s.157) Han syftade på sonen Gustav Adolf.

”Lejonet från norden.”

Gustav II Adolfs krig mot Polen
Sigismund såg sig fortfarande som Sveriges lagligt krönte kung. Han erkände aldrig Gustav Adolf som sådan. Denne fick 1611 igenom ett förslag som förklarade alla svenskar som flytt till Polen som fredlösa. Detta innefattade även Sigismund och hans son Vladislav. Alla i Sverige förbjöds från att ha någon kontakt med dem.

Pendeln började snart vända till Sveriges fördel. 1621 erövrades Riga. Lejonet från norden fortsatte söderut med sin här. Trots en längre tids blockad under 1627 lyckades han dock aldrig erövra Danzig .

Svenskarna segrade över Polen i ett större slag vid Gorzno 1629. Flera städer vanns över till Sverige. Sigismund blev tvungen att ta emot hjälp från den tyska kejsaren. Katolikernas förbund kom att kallas ligan. Ett ord som sedan dess haft en negativ betydelse i Sverige.

På midsommarafton 1630 gav sig Sverige in i det så kallade trettioåriga kriget. De marscherade mot Stettin från den polska kusten. Med tysk hjälp utgjorde Sigismund ett hot mot kronan, reformationen samt de områden som tagits av Sverige.

Slutet för Sigismund och Gustav II Adolf
Svenskarna drog segervisst fram och vintern 1631-32 tycktes Gustav II Adolf ha Europas framtid i sin hand. Vissa historiker menar att målet var att skapa ett skandinaviskt kejsardöme.

Den 19 april 1632 avled Sigismund 65 år gammal. Han var kung i över 44 år och är den som regerat näst längst i Polens historia. Hans då 37-årige son Vladislav valdes till kung tre dagar innan Gustav II Adolf stupade i Lützen den 6 november.

Sigismund kolumnen vid gamla stan i Warszawa.

1644 lät Vladislav resa en hög kolonn med en bronsstaty av Sigismund i Warszawa. 300 år efter den rests sprängdes den av tyskarna efter upproret 1944. Den återupprättades snart igen och är idag ett berömt landmärke vid gamla staden.

Litteratur:
Lindqvist, Herman. (2019). ”Sverige – Polen. 1000 år av Krig och Kärlek.”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jan Hjelm Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Jan Hjelm
Medlem

En dos historia är alltid trevligt. Polen har på senare år kommit närmare Sverige än någonsin. Vore det inte för att polska språket är så krångligt så skulle kontakterna bli ännu bättre. Minns ni alla de polska och tyska brandkårerna som kom över och släckte skogsbränderna medan Regeringen och MSB stod med brallorna vid knäna, de var hjältar allihop och. Svenskar gick man ur huse för att kanta vägarna och hylla och tacka dem.