MALMÖ. Efter Nordfronts granskning av händelsen på Möllan natten mellan den åttonde och nionde mars 2014 har vi nu tagit oss en närmare titt på de som satt på målsägandebänken under förhandlingarna i Malmö tingsrätt för lite drygt en vecka sedan.

Revolutionära Fronten hyllade under en demonstration sin kamrat Showan Shattak

Revolutionära Fronten hyllade under en demonstration sin kamrat Showan Shattak.

Under vår granskning av slagsmålet på Möllan trädde en tydlig bild fram. En bild som styrks av oberoende vittnen och polis. Andreas Karlsson och hans vänner blev attackerade av en mångdubbelt större grupp maskerade och beväpnade vänsterextremister. Man försvarade sig väl med flertalet allvarligt skadade vänsterextremister som resultat.

Vänsterextremisterna har dock i efterspelet av detta valt att hävda ett helt annat händelseförlopp. Andreas och hans vänner ska ha attackerat dem och försökt mörda dem på grund av deras feministiska och antirasistiska engagemang. En av dem hävdar till och med att han bara råkat befinna sig på platsen där han sett hur någon misshandlats och därför gått in för att ”dra bort” gärningsmannen och därefter blivit knivhuggen.

Vi kommer i denna artikel att titta på de vänsterextremister som påstår sig ha blivit oprovocerat överfallna. Är det ett gäng fredliga personer som bara befunnit sig på fel plats vid fel tidpunkt?

Nordfront har tidigare publicerat flera artiklar om Showan Shattak som i stor utsträckning blivit ansiktet för ”offren” vid ”nazistattacken på Möllan”. Han har av etablissemanget lyfts fram som en folkkär samhällsengagerad typ med hjärta för fotboll och antirasism.

Det finns dock mycket som pekar på att Showan fram till den åttonde mars 2014 varit inblandad i organisationen Revolutionär Ungdom Malmö som var tydligt inspirerade av våldsgrupperna Antifascistisk Aktion (AFA) och Revolutionära Fronten (RF).

rumnassesvin

Gruppen lade skrytsamt upp bilder på misshandlade ”nazister” på sociala medier, uttryckte stöd till andra kända våldsgrupper och ”patrullerade” områden där de trodde att det bodde oliktänkande. Via deras Facebooksida kunde man följa hur de publicerade inlägg flera gånger i veckan – för att sedan bli helt tysta i nästan en hel månad i samband med att Showan blev allvarligt skadad i det misslyckade överfallet på nationalisterna på Möllan.

Det var den internationella kvinnodagen, den 8 mars i våras. Under dagen hade Showan själv deltagit i en demonstration i Lund, och senare på kvällen hade han tittat på då en annan demonstration avslutades vid Möllevångstorget i Malmö.

Citatet ovan är från en intervju med Showan i Aftonbladet i vilken han på flera punkter fullständigt motsäger det han och Nadim sagt i både förundersökningen och tingsrätten om hur de har rört sig den kvällen. Vi kommer att återkomma till detta i nästa artikel.

Showan Shattak deltog tidigare under dagen i en demonstration med Revolutionär Ungdom Malmö.

Showan Shattak deltog tidigare under dagen i en demonstration med Revolutionär Ungdom Malmö.

Showan berättar själv i en intervju med Aftonbladet om hur han deltog i en demonstration tidigare under den dagen. Demonstrationen gick under parollen ”Ingen bestämmer över oss” där Revolutionär Ungdom Malmö deltog.

Som vi tidigare kunnat visa på var Showan även provmedlem hos Revolutionära Fronten, hans nummer fanns i en RF-ledares telefonbok och han kan ha deltagit i misshandeln av två personer i samband med en demonstration i Jönköping.

showangillarRF7mars

Kvällen innan det misslyckade överfallet på nationalisterna gillade Showan en bild på den numera nedlagda våldsgruppen Revolutionära Frontens facebook

Han var innan händelsen på Möllan inte särskilt blyg med att personligen uttrycka stöd för vänsterextrema våldsgrupper på sociala medier. Förutom att frekvent klicka gilla på våldsinlägg som bland andra Revolutionära Fronten publicerade uttryckte han åsikten att om man ifrågasätter politiskt våld sysslar man med ”moralgnäll” och att det är helt okej att sparka på någon som ligger ned – så länge det är en nazist.

Showan i diskussion på Facebook.

Showan i diskussion på Facebook.

Det finns en tät indiciekedja som sammantaget visar på att Showan Shattak fram till Möllevångsbråket var en del av en rörelse som använder våld för att tysta oliktänkande. Det som kanske allra starkast skapar tvivel kring hans narrativ om hur han blev utsatt för en oprovocerad nazistattack är det faktum att när han kom till sjukhuset den natten hade han en avklippt tröjärm runt halsen (maskering) och ett blodigt tandskydd av samma modell som kampsportare har i sin jackficka.

Showan har i efterhand inte varit sen på att utnyttja händelsen. Han har hållit föreläsningar och tal både i Sverige och i utlandet om hur han nästan misshandlats till döds i ett nazistöverfall, han har mottagit pris från Malmö stad för sitt arbete för jämställdhet och han kommer snart att ge ut en bok med titeln ”Ingen jävla hjälte”.

Andreas Rasmussen, utpekad av dansk säkerhetspolis som ledarprofil för Antifascistisk Aktion i Danmark.

Andreas Rasmussen till höger, utpekad av dansk säkerhetspolis som ledarprofil för Antifascistisk Aktion i Danmark.

Boken skrivs tillsammans med Andreas Rasmussen som är ett välkänt namn från den vänsterextrema rörelsen. Rasmussen är från Danmark och har i många år varit drivande i Redox, vilket är den danska motsvarigheten till det svenska numera nedlagda AFA dokumentation. Han har under åratal kartlagt nationella och andra meningsmotståndare åt våldsgrupper i både Sverige och Danmark. Han har vid ett flertal tillfällen varit misstänkt för politiska brott, suttit häktad med terroristanklagelser och har tidigare pekats ut av den danska säkerhetspolisen, PET, som en ledarprofil för danska Antifascistisk Aktion.

Andreas Rasmussen i samarbete med Mathias Wåg från Researchgruppen.

Andreas Rasmussen i samarbete med Mathias Wåg från Researchgruppen.

När Mathias Wåg och SÄPO-agenten Martin Fredriksson lade ned AFA:s dokumentationsgrupp skapade de det kommersiella Researchgruppen som bland annat försörjt sig på att sälja information de tillskansat sig genom olaga dataintrång om så kallade näthatare till massmedia. Rasmussen har efter förvandlingen från AFA dokumentation fortsatt samarbeta med Researchgruppen.

Under åtalet mot de två nationalister som försvarade sig mot vänstermobben natten mellan den åttonde och nionde mars för två år sedan har Showan inte kunnat ge några specifika uppgifter mer än ”känslor” och att han hört ”hotfulla skrik”. Detta på grund av den skallskada han ådrog sig under slagsmålet. Istället har han låtit en annan person berätta hans historia.

Nadim Balbaaki till vänster och Showan Shattak.

Nadim Balbaaki till vänster och Showan Shattak.

Det är Nadim Baalbaki som ger stöd åt vad de hävdar hände med Showan Shattak. Första gången han dyker upp i polisens förundersökning har det gått två månader sedan bråket på Möllan. Då ger han som enda vittne stöd åt Showans historia om att han blev överraskad av nazister som försökte mörda honom.

Nadim är som vi tidigare rapporterat dömd till fyra månaders fängelse för våldsamt upplopp. Detta efter att tillsammans med flera andra vänsterextremister ha attackerat polis med ammoniak, knallskott och sparkar när de försökte störa ett torgmöte som det numera nedlagda Svenskarnas parti arrangerade i Limhamn – samma år som händelsen på Möllan.

Charlotte Johannsen

Charlotte Johannsen.

Charlotte Johannsen som mellan 2008 och 2009 på uppdrag av Andreas Rasmussens underrättelsegrupp Redox infiltrerade en grupp nationella fotbollshuliganer i Danmark satt under rättegången även hon som målsägande. Hon stämmer in i sina kamraters historia om att de blivit oprovocerat attackerade av nazister.

Hon deltog den kvällen på den kvinnoseparatistiska demonstrationen ”Ta natten tillbaka” som avslutades på Möllevångstorget drygt en halvtimme innan överfallet på de fem nationalisterna. Uppgifter i polisens förundersökning från andra som deltog på samma demonstration som Charlotte gör gällande att man redan där pratade om att det ”var nassar på Möllan”. Charlotte, som vid tillfället var Showan Shattaks flickvän, berättar inte någonstans i utredningen om hon då tipsat sin pojkvän om att det rörde sig nationalister på Möllan.

Charlotte Johannsen tillsammans med Rasmus Preston, talesperson för danska Projekt Antifa.

Charlotte Johannsen tillsammans med Rasmus Preston, talesperson för danska Projekt Antifa.

Den danska tidningen Ekstra Bladet publicerade i oktober 2010 uppgifter om att Charlotte Johannsen hyrt en lokal som det danska AFA-projektet Projekt Antifa anordnade en tillställning i.

En annan av de fyra målsäganden är Jonathan Johansson. Han hävdar att han av en slump blev involverad i slagsmålet då han befann sig på samma gata för att köpa snus under vad som skulle vara en utekväll. Han ska då ha sett hur folk slogs och gått mellan för att stoppa bråket genom att ”dra i folk” och då blivit knivhuggen av nazisterna.

Jonathan Johansson gillar bild på Revolutionära Frontens Facebooksida dagen innan bråket på Möllan.

Jonathan Johansson gillar bild på Revolutionära Frontens Facebooksida dagen innan bråket på Möllan.

Han visar sig emellertid vid lite närmare granskning vara bekant med Showan, vara ”antirasistiskt engarerad” och visar uppskattning för Revolutionära Fronten på sociala medier. Bara dagen innan bråket trycker han ”gilla” på en bild som publicerats på deras Facebooksida.

När vi granskar målsäganden och deras uppgifter från den aktuella kvällen framträder en osannolik berättelse full av brister. Detta sammantaget med deras koppling till vänsterextremistiska organisationer som arbetar efter devisen att alla medel är tillåtna i kampen mot ”fascism”, lämnar läsaren med en viktig fråga att ställa sig själv:

Om de är beredda att bruka våld för att tysta sina meningsmotståndare – varför skulle lögnen inte kunna vara ett vapen lika gott som något?

I nästa artikel kommer vi att granska hur hela etablissemanget valde sida redan dagen efter händelsen på Möllevången i Malmö.


  • Publicerad:
    2016-07-18 14:00