Sex irakier döms för hedersmord på afghan

INRIKES. Sex döms för hedersmord och två frias helt. Minst en av de misstänkta har frivilligt lämnat landet. Mannen som mördades hade flera gånger vädjat om hjälp till polisen.

De sex dömda irakierna som kidnappade en afghan i Gävle och sedan hedersmördade honom. Skärmdump från tv4.se. Klicka för större bild.

Det var i april förra året som ett flertal Gävlebor blev vittne till hur en grupp irakier kidnappade en afghan och körde bort honom i sin bil. Nu har sex personer dömts för vad som har beskrivits som ett hedersmord. Bevisningen har de åtalade själva stått för genom att spela in sina telefonsamtal med varandra där mordet diskuteras.

Ytterligare personer misstänktes initialt, varav två frikändes i rättegången och minst en kommit undan genom att frivilligt lämna landet. Fem av de dömda döms till livstids fängelse och den sjätte personen döms på grund av sin låga ålder till 14 års fängelse och utvisning.

Motivet till mordet tros vara att en av de nu dömda, Zahraa Abdul Razaq Djabbar, haft ett utomäktenskapligt förhållande med den mördade afghanen, som hon träffat på ett integrationsprojekt.

Efter att irakierna kidnappad afghanen misshandlade de och ströp honom till döds.

De som döms är dels kvinnan, dels hennes make samt hennes bröder och bekanta till familjen.

Den mördade afghanen vädjade flera gånger om hjälp till polisen, för att han var rädd att bli mördad. I larmsamtalen till polisen pekade han ut de personer som idag döms för att ha mördat honom.

Källor:
Livstid och utvisning
Fem döms till livstid för hedersmord

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om