Serbien minns terrorbombningarna: ”Vi kommer aldrig gå med i Nato”

UTRIKES. 20 år efter Natos terrorbombningar säger Serbien att de aldrig kommer att gå med i krigsorganisationen.

Det är idag exakt 20 år sedan som krigsorganisationen Nato inledde en storskalig bombkampanj mot före detta Jugoslavien. Anledningen var att USA beskyllde den serbiskdominerade regeringen för att utrota etniska albaner i provinsen Kosovo, något som inte skedde.

Under 78 dagar föll bomberna och hundratals civila dödades och mängder av infrastruktur förstördes, liksom Kinas ambassad i Belgrad.

Som svar på rykten om och tecken på att Serbien närmar sig väst sa landets försvarsminister Aleksandar Vulin idag att de aldrig glömmer Natos terrorbombningar och att de aldrig kommer att gå med i krigsorganisationen.

— Vi gjorde det här valet för att vi blev utsatta för bombningar, men framförallt för att vi aldrig kommer att utsätta andra nationer för det vi utsattes för, sa Aleksandar Vulin.

Ytterligare en effekt av Natos terrorräder tros vara kraftigt ökad cancerrisk. Detta på grund av att bombningarna förorenade landet med utarmat uran. Serbiska barn under 15 år löper idag tre gånger högre risk att drabbas av cancer än i övriga Europa.

Källa: 
‘Forgive, but not forget’: Serbia won’t be in NATO, leaders say 20yrs after Yugoslavia bombing

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan

Ja vem minns inte (((Natos))) terrorbombningar av Jugoslavien? Det var en sionistisk kampanj och att konflikterna på Balkan blev krig den gången berodde också på sionistisk uppvigling. De tjänade enormt på de kampanjerna i Jugoslavien.

Peter
Nybörjare
Peter
1 år sedan

Nej, det här glömmer man inte i första taget. Regeringen, genom utrikesminister Anna Lindh, lämnade svensk godkännande till terrorbombningarna och mördandet.