SEB backar efter Israelbojkott

SIONISM. Den svenska banken SEB hade fört in israeliska bolag på sin ”svarta lista”. Nu ”tvingas” de backa efter massiva påtryckningar.

Nyligen införde Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) 40 nya bolag på sin ”svarta lista” – med andra ord företag som ska tas bort från bankens fonder.

Bland dessa företag återfanns den kontroversiella föreslagna oljeledningen North Dakota Pipeline, oljebolaget Shell, biltillverkaren Renault och tyska Deutsche Telekom.

Problem uppstod dock i och med att man förde in företag som på olika sätt är kopplade till skurkstaten Israels illegala ockupationer av palestinsk mark: De tre israeliska bankerna Bank Hapoalim, Bank Leumi Le-Israel och Mizrahi Tefahot Bank, samt andra företag kopplade till den sionistiska expansionspolitiken.

Efter beslutet följde hård kritik mot banken, bland annat av den sionistiske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) som skrev en lång debattartikelSvenska Dagbladet (SvD) där han upprörs över att SEB har mage att bojkotta banker kopplade till ”Mellanösterns enda demokrati” eftersom att Israel ”vid samtliga sina gränser hotas av islamistiska terrororganisationer vars mål är att utplåna landet”.

Själva ockupationen benämner Adaktusson, som också är ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, som ”fungerande övervakning och gränskontroller”, vilka han menar är ”en fråga om överlevnad för Israel som nation”.

— Vad SEB gjorde genom beslutet var att verka för ett omedelbart israeliskt tillbakadragande på Västbanken, utan att se verkligheten som råder att Israel är utsatt för ett existentiellt hot, kommenterar han också till SvD och menar att skurkstatens illegala ockupationer inte bryter mot internationell rätt ”om sett i sitt sammanhang”.

SEB tycks också ha tagit de sionistiska påtryckningarna hårt, då man i fredags inte bara strök de Israel-kopplade bolagen från sin ”svarta lista” – man tog bort listan helt och hållet.

— Vi vill inte landa i en politisk situation som vi såg eskalerade under veckan. Därför tar vi ett halvt steg tillbaka och ser över modellen för exkludering, förklarar Hans Ek, ägaransvarig på SEB fonder till SvD.

Källa:
Efter Israel-kritik: SEB backar från sin svarta lista
”SEB fel ute med bojkott av israeliska banker”

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om