SD:s förra partiledare Mikael Jansson lämnar partiet

SD-KRISEN. SD:s före detta partiledare Mikael Jansson följer strömavhoppet från det både externt och internt kritiserade Sverigedemokraterna.

Mikael Jansson. Foto: Riksdagens presstjänst.

Sverigedemokraterna upplever allt svårare tider både med den inre strukturen och stödet för deras politik. Mikael Jansson var partiledare för Sverigedemokraterna mellan åren 1995 och 2005, då Jimmie Åkesson tog över partiledarrollen.

Fram tills idag har han varit Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesman men i februari petades han från partiets riksdagslista inför höstens val. Nu meddelar Jansson att han går över till det nystartade partiet Alternativ för Sverige (AfS) som leds av den före detta ledaren för Sverigedomkraternas ungdomsförbund, Gustav Kasselstrand.

I mitten av mars meddelade riksdagsledamoten Olle Felten, som suttit i riksdagen sedan valet 2014, att han lämnar partiet. Mindre än två veckor senare följdes han av Jeff Ahl, som sade att ”Sverigedemokraterna är bortom all räddning”.

Nu är det alltså Janssons tur att följa sina före detta kolleger från det krackelerande Sverigedemokraterna. Under en presskonferens under måndagen meddelade Jansson sitt avhopp från SD. Jansson sa under presskonferensen att det är frågan om alliansfrihet samt de förändringar som skett inom partiet den senaste tiden som nu fått honom att lämna SD.

— Jag har upplevt att SD på senare tid börjat anpassa sig för mycket och släppa sina grundfrågor. Det tycker jag är ett stort problem, sa Jansson under presskonferensen.

Bland de politiskt viktiga handlingar Jansson gjort under den senaste mandatperioden var att ge sitt stöd till Anna Hagwall, som av Mikael Karlsson sparkades från partiet. Jansson gick även emot Karlssons uteslutning av Gustav Kasselstrand år 2015.

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har nu kommenterat Janssons avhopp i skrift till TT. Han skriver:

Sverigedemokraternas valberedning och de valda ombuden på valkonferensen gav inte Mikael Jansson förnyat förtroende att företräda partiet i riksdagen under nästa mandatperiod. Det är mänskligt att bli besviken, men naturligtvis tråkigt om detta leder till att man vill ge igen mot partiet.

Roger Richtoff kommer att ta över rollen som försvarspolitisk talesperson efter Mikael Jansson.

Källa:
Mikael Jansson lämnar SD för nya partiet

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments