SD utsatta för avancerat valfusk

VALFUSK. Sverigedemokraterna har tidigare varit utsatta för olika typer av valfusk. I Sundbyberg uppdagades en ny form av valfusk som inte observerats tidigare.

I tisdags bestämde sig Gary Aelius för att besöka vallokalerna för att kontrollera att ingen hade gjort något med partiets valsedlar. Aelius står som fjärde namn på SD:s lista för kommunfullmäktige i Sundbyberg och som tolfte namn för Stockholms läns landsting. Tidigare har SD fått sina valsedlar gömda eller stulna vid flertalet tillfällen.

Aelius upptäckte att valsedlarna var utbytta. Istället för valsedlar för kommunfullmäktige i Sundbyberg låg där valsedlar som endast var giltiga i andra kommuner.

Det är oklart hur många väljare som lurats till att ta de ogiltiga valsedlarna. SD uppmanar nu sina väljare, främst i Sundbyberg, som förtidsröstat att gå och rösta igen på valdagen. De uppmanar även sina väljare runt om i landet att på eget bevåg bege sig till vallokalerna regelbundet för att kontrollera att det inte förekommer ytterligare valfusk.

Att utföra olika former av valfusk är olagligt och kan vid dom leda till upp till sex månaders fängelse. Detta innebär även att om man ertappar någon med att exempelvis byta ut eller gömma valsedlar så har man rätt att utföra ett envarsgripande. Detta betyder att du får lov att kvarhålla gärningsmannen på platsen tills polis anländer.

Källa:
Avancerat valfusk – SD:s valsedlar utbytta i vallokal

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments