SD största parti i nästan hela Skåne

SKÅNE. I 20 av 33 skånska kommuner blir Sverigedemokraterna största parti efter EU-valets preliminära rösträkning.

Jimmie Åkesson firar SD:s framgångar under valnatten.

EU-valet i Sverige blev en stor framgång för Sverigedemokraterna, som enligt den preliminära rösträkningen ökar med 5,7 procent från förra EU-valet och landar på 15,4 procent.

Bäst gick det för partiet i Blekinge och Skåne, där man blir näst största parti med 22,6 respektive 20,4 procent. I Skåne ser Socialdemokraterna ut att bli större än SD med endast en halv procentenhet.

Det är framförallt på den skånska landsbygden som SD går framåt och man blir största parti i 20 av de 33 skånska kommunerna, nämligen Bjuv, Bromölla, Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Åstorp, Örkelljunga och Östra Göinge.

Enligt Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, beror det dels på att migrationsfrågan varit viktig i valet och dels på att SD har lyckats mobilisera dem som vanligtvis inte röstar i EU-val.

— Det verkar som att det är de så kallade soffliggarna som har kunnat bidra till de här siffrorna för Sverigedemokraterna, säger hon till SVT Nyheter.

Källor:
SD störst i 20 av 33 skånska kommuner
Här blev partierna störst och minst – kolla hur grannarna röstade

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om