SD-ordförande hyllade Putin och ville ”rädda nationen” – avgår

INRIKES. Nils Sjöqvist Axelsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Växjö, avgår nu efter ett mediedrev. Orsaken till hetsen är bland annat att han hyllar Putin i ett videoklipp.

I ett videoklipp kan man se hur Sverigedemokraternas ordförande i Växjö, Nils Sjöqvist Axelsson, hyllar Rysslands president Vladimir Putin som en ”sann nationalistledare” och talar om att ”man måste göra vad som krävs för att rädda nationen”. Filmen från slutet av 2016 uppdagades i förra veckan, vilket ledde till ett enormt mediedrev.

Nu meddelar Sjöqvist Axelsson att han avgår som SD-ordförande. Som skäl uppger han att hans ”förtroende har skadats”.

Han var även tidigare medlem i den nationalistiska styrketräningsgruppen Northern Brothers. Gruppen leds av Marcus Follin, som även driver den populära Youtubekanalen ”The Golden One”. Sjöqvist Axelsson har även deltagit i flera träningsfilmer tillsammans med Follin. När SD-ordföranden kontaktas angående detta pudlar han dock direkt och kallar det ”ungdomssynder”.

Sjöqvist Axelssons förehavanden har fått Sverigedemokraternas ledning att gå i taket, och partiets medlemsutskott håller i detta nu på med en ”snabbutredning” som kan resultera i uteslutning från partiet.

– Jag kommer att lyfta upp honom som ett snabbärende. Sen måste han få möjlighet att ge sin version. Därefter fattar medlemsutskottet sitt beslut och skickar det vidare till partistyrelsen för beslut den 23 april, säger Magnus Olsson, ordförande i SD:s medlemsutskott.

Källor:
SD-ordförande lämnar efter skandalfilm
Filmen där lokala SD-toppen hyllar Putin: Sann nationalistledare

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Christian Hamilton Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Christian Hamilton
Medlem

– Jaså, bidde det inga byxor? Vad bidde det då?
– Det bidde en väst.

– Jaså, bidde det ingen väst? Vad bidde det då?
– Det bidde ett par vantar.

– Ack jo, det bidde inga vantar.
– Bidde det inga vantar? Vad bidde det då?
– Det bidde ingenting.

Detta apropå SD:s egenutplåning. 😂