Schweiz säger nej till att befrias från bankväldet

BANKVÄLDET. Det står redan klart att det blev ett överväldigande ”nej” när schweizarna under söndagen folkomröstade om ett förbud mot att privata banker skapar pengar genom kredit, så kallad fractional reserve banking.

Nordfront uppmärksammade tidigare idag den folkomröstning som har hållits i Schweiz. Det man skulle ta ställning till var huruvida betalningsmedel ska skapas av staten eller av privata banker, genom så kallad fractional reserve banking.

Det står nu klart att cirka 75 procent av väljarna har röstat nej till förslaget om att penningmängden bör regleras av staten.

Inför omröstningen hade landets banker, sannolikt motiverat av egenintresse, varnat för att förslaget skulle få allvarliga konsekvenser för landets ekonomi. Kreditvärderingsinstitutet S&P ”varnade” för att bankernas kreditvärdighet skulle påverkas negativt av ett schweiziskt ja.

Källa:
Swiss vote down ’dangerous’ overhaul of banks

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments